Hjem

Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Vestlandet og Veum

Varg Veum er igjen i vinden. Det er også master i region og regionalisering Lill Helén Bergs masteroppgave Regioner og film – Vestlandet og Varg Veum.

Lill Helén Berg begynte som student på masterprogrammet i Region og regionalisering i 2008 med bakgrunn fra bachelorprogrammet i Europastudier og en interesse for regional kulturforvaltning. I tillegg hadde hun et emne om fransk film i bachelorgraden, og praksis fra filmsett i Oslo og Bergen. Da hun på masterprogrammet overvar Grete Rustens forelesning om regional film i Skandinavia ble derfor Bergs oppmerksomhet fanget: -Det var her jeg ble fascinert og interessert i det ferske temaet regional film, og på bakgrunn av dette begynte jeg altså å studere regional film som kulturnæring, sier hun.

Nytt forskningsfelt

Berg benyttet de seks første Varg Veum-filmene som ble innspilt på Vestlandet som case-studie. Siden filmene var basert på en vestlandsk litterær figur, dannet de et godt grunnlag for å studere temaet kultur vs. næring/film som kulturnæring. Samtidig var filmene aktuelle siden de den gang nettopp var blitt spilt inn på Vestlandet og nylig kommet på kino.

Det er tydelig at Lill Helén Berg gikk løs på oppgaven med stor entusiasme. -Oppgaven min var innenfor et nytt felt, og det var en spennende utfordring. Jeg måtte bruke innfallsvinkler fra ulike fagfelt, for ingenting i mitt forskningsfelt var hundre prosent gitt fra før av. Jeg benyttet derfor blant annet elementer fra kulturvitenskap, medievitenskap og fagfelt som politikk og økonomi for å gripe an den tverrfaglige utfordringen oppgaven representerte. Å arbeide med et nytt studieområde var nesten litt forlokkende, siden jeg ikke bare kunne bruke kjente teorier og vinklinger i masteroppgaven, men måtte bevege meg i et mer ukjent forskningsfelt. På den måten kan man være med på å fremme nye ideer og tidligere ukjente perspektiver rundt regional film, sier hun.

Medieomtale

Og det var nettopp det Berg gjorde med oppgaven sin. 29. mars i år ble den også omtalt i Aftenposten i en artikkel om nettopp Varg Veum og regional film. Lill Helén synes det er kjekt at journalister bruker oppgaven hennes som research-materiale. -Da ligger den i det minste ikke i en skuff og støver og blir glemt, sier hun. -Denne oppgaven var veldig aktuell den gang den ble skrevet, og er det fremdeles. Det synes jeg er gledelig, og det skyldes trolig at det var et såpass nytt forskningsfelt den gang.

-Masterstudiene er uten tvil de mest givende studiene jeg har hatt, avslutter Berg. -Jeg lærte utrolig mye og fikk nye og spennende oppgaver og erfaringer som for eksempel å intervjue mennesker og transkribere tekst. Jeg strukturerte og skrev på mengder med materiale i over ett år, og jeg fikk faktisk også nye innfallsvinkler og måter å se ting på.

Les mer om masterprogrammet Region og regionalisering her.