Store norske leksikon

Oppfordrer til faktadugnad

UiB og Store norske leksikon satte søkelys på postfaktasamfunnet under Arendalsuka. Nå vil leksikonet ha flere av UiBs forskere med på Norges største formidlingsdugnad.

snl-uib.jpg

UiB-rektor Dag Rune Olsen og SNL-redaktør Erik Bolstad
UiB-rektor Dag Rune Olsen møtte sjefredaktør for Store norske leksikon, Erik Bolstad, i Arendal.

Med nesten 800 arrangementer over fem dager har Arendalsuka blitt en sentral møteplass for politikere, journalister og viktige samfunnsinstitusjoner.

To av institusjonene som var tilstede under årets politikkfestival var UiB og Store norske leksikon, og en fellesnevner for begges arrangementer var kampen mot et samfunn der forskning og fakta svekkes. Dette er et helt naturlig tema å ta opp for et ledende universitet, mener UiB-rektor Dag Rune Olsen:

– Vi er en kunnskapsinstitusjon, og våre medarbeidere lever av å få fram ny kunnskap og innsikt for gode beslutninger og opplyst politikk. Dermed må vi bidra i kampen for en faktabasert samfunnsdebatt, sier Olsen.

Stor oppslutning

UiB-arrangementet «Falske nyheter og fremtidens politiske kommunikasjon» ga stinn brakke i Arendal sentrum. Det samme gjorde Store norske leksikons pubprat «Til forsvar for fakta».

– At dette er en viktig debatt for både oss i Store norske leksikon og for UiB å engasjere seg i er åpenbart. Vi lever av og for kunnskapsproduksjon og formidling av fakta, og når dette er under press må vi gjøre det vi kan for å kjempe tilbake, sier Erik Bolstad, sjefredaktør i Store norske leksikon.

Gjør klar for samling på UiB

UiB er en av leksikonets eiere, og 37 av universitetets klokeste hoder formidler nå kunnskap og forskning i rollen som fagansvarlige i fagfelt som strekker seg fra kosmisk fysikk og folkerett til hinduisme og psykiatriens historie.

Snart slås kreftene sammen igjen. 7. september inviterer rektor og SNL til seminar i Muséplassen 1. Alle som bidrar i leksikonet i dag, og alle som kan tenke seg å bidra til å styrke Norges største nettsted for forskningsformidling, er velkomne til å delta.

– Rundt om i Norge sitter det nå mer enn 600 fageksperter som nyskriver, redigerer og vurderer innhold i leksikonets nesten 200 000 artikler. Mange av disse er de fremste forskerne på sitt fagfelt, og vi vil gjerne ha flere fagansvarlige fra UiB, sier Bolstad.

– Viktig formidlingsplattform

Hver dag leses 300 000 artikler på snl.no, og Norges nasjonale, heldigitale leksikon har rundt 2,5 millioner unike brukere i måneden.

– For oss er Store norske leksikon en viktig formidlingsplattform, og formidling er en sentral del av universitetets samfunnsoppdrag, sier rektor Dag Rune Olsen, som gleder seg til å samle UiBs fagansvarlige 7. september.