Statsbudsjettet 2018

6 millioner til revisjon av ordbøkene

Regjeringen foreslår å gi 6 millioner kroner til revisjon av Bokmålsordboka og Nynorskordboka i 2018.

– Universitetet i Bergen og Språkrådet er svært glade for denne bevilgningen, som også knytter seg fint inn i arbeidet med Språksamlingene. En revisjon vil komme hele landet til gode, spesielt alle skoleelever, sier rektor Dag Rune Olsen.

– Bokmålsordboka og Nynorskordboka er våre sentrale kilder til godt og korrekt norsk skriftspråk. Ordbøkene er gratis tilgjengelige på nett og som nedlastbar app til mobile enheter og har svært mange brukere. Det er svært gledelig at det kommer midler til en fullstendig innholdsrevisjon av disse viktige ordbøkene, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.

Universitetet i Bergen fikk sammen med Språkrådet ansvaret for Språksamlingene og Bokmålsordboka og Nynorskordboka i 2016. Tidligere i år ble også en ny app for ordbøkene lansert. Da påpekte IT-direktør ved UiB, Tore Burheim, også behovet for en grunnleggende modernisering av de digitale delene av ordbøkene.

Hittil i 2017 er det søkt mer enn 20 millioner ganger i ordbøkene på nett, og appen er lastet ned rundt 25.000 ganger.