UiB-forsker blant verdens mest siterte

Francesco d’Errico er rangert som en av verdens mest siterte forskere av prestisjetunge Clarivate Analytics.

photoderrico2010_4.jpg

Portrett av Fransesco d'Errico
VERDENS MEST SITERTE: Francesco d’Errico er på listen over verdens mest siterte forskere i 2017. Han har i løpet av de siste ti årene bidratt til å identifisere forekomster fra det tidlige menneskets opprinnelse i Afrika, Europa og Kina. Funnene har betydning for forskere i mange ulike disipliner.

Fransesco d’Errico er professor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitskap (AHKR). Han er også hovedforsker (PI) ved det nye senteret for fremragende forskning (SFF) Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) ved UiB.

Glad for å bli anerkjent

d’Errico føler seg beæret over å være på den prestisjefulle listen til Clarivate Analytics og sier at det veier opp for noe av det han har måtte ofre på veien. Han sier videre at det til tider kan være en ensom opplevelse å jobbe som forsker.

- Det meste av forskningsarbeidet foregår i obskure laboratorier, avsidesliggende steder eller i museum som ligger langt vekke, og ofte med minimal kontakt med andre forskere. Jeg setter derfor stor pris på denne anerkjennelsen fra forskermiljøet, sier d’Errico.

Banebrytende forskning

Han har i løpet av de siste ti årene bidratt i arbeidet med å identifisere forekomster fra det tidlige menneskets opprinnelse i Afrika, Europa og Kina. De arkeologiske funnene har fått stor betydning for forskere i mange ulike disipliner, og er en viktig årsak til at d’Errico nå er en av verdens mest siterte forskere.

- Artikkelen jeg publiserte sammen med Chris Henshilwood, Karen van Niekerk og en del andre forskere på de tidlige pigmentbeholdere fra Blombos-grotten i Sør-Arfrika i Science, artikkelen om en 540 000 år gammel utgraving fra Trinil, Java, publisert i Nature, og et antall artikler i PNAS om oppdagelser i Afrika og Europa, er sannsynligvis hovedårsaken til at jeg er blitt inkludert i HCR listen, sier d’Errico.

To UiB forskere på listen

To forskere fra UiB har nådd opp på årets liste. d’Errico har selskap av Kenneth Dickstein som er en fremragende forsker ved institutt for klinisk forskning ved det medisinske fakultet.

For å komme med på listen til Clarivate Analytics må du utmerke deg som forsker ved å publisere et betydelig antall artikler, som i tillegg må være rangert blant topp 1 prosent mest siterte innenfor ditt område, over en periode på 11 år. Clarivate henter sine tall fra den nettbaserte forskningsdatabasen Web of Science som inneholder en indekseringstjeneste.  21 disipliner er gjennomgått som et ledd i rangeringen.

Spennende tider i vente

-Jeg er sikker på at den nye SFF’en for Early Sapiens Behavior, under ledelse av Chris Henshilwood, vil føre til mange nye spennende oppdagelser og funn som vil gi oss en ny og bedre forståelse av hvordan det moderne samfunnet oppsto.