UiB til verdensrommet

Har fått kontakt med ASIM

Etter 14 år med utvikling er UiB-utstyret endelig koblet på den internasjonale romstasjonen (ISS).

asim_on_columbus_2.2.jpg

ASIM på ISS
ASIM-instrumentet Birkelandsenteret ved UiB har vært med å utvikle, er nå montert på Den internasjonale romstasjonen. Fredag 13. april ble strømmen slått på, og kontakt med ASIM ble oppnådd.

2. april 2018 var en historisk dag for Universitetet i Bergen, da teknologi utviklet og bygget på Birkelandsenteret for romforskning (BCSS) ble skutt opp fra Cape Canaveral ved NASA Kennedy Space Center i Florida.

Etter 14 år med planlegging og arbeid, kunne BCSS-leder Nikolai Østgaard og resten av teamet se SpaceX-raketten med ASIM-instrumentet skyte til værs som planlagt.

Viktige deler av ASIM-instrumentet er utviklet ved Universitetet i Bergen. Oppdraget er å måle og registrere jordiske gammaglimt, som aldri før er blitt gjort.

Endelig fikk de svar

13. april skulle instrumentene forskerne og ingeniørene ved Birkelandsenteret for romforskning (BCSS) utviklet til ASIM-modulen monteres og testingen begynne.

– Strømmen ble koblet til etter den fire timer lange operasjonen i går. Da var spørsmålet, ville vi få kontakt med utstyret fra jorden? Det gjorde vi. Heldigvis, sa en glad Nikolai Østgaard til ba.no i helgen.

For ham og de andre ved BCSS har de nervepirrende øyeblikkene nærmest stått i kø de siste ukene. Først og fremst var det knyttet stor spenning til selve oppskytningen den 2. april fra Cape Canaveral i Florida. Etter en vellykket oppskytning kunne skuldrene senkes litt, men kun to dager senere kom det neste store spenningsmomentet, da kapselen som rommet forskningsutstyret nådde frem til romstasjonen. I 28 000 km/t ble kapselen mottatt og sikret. Også denne operasjonen gikk bra.

Etter at kontakten ble opprettet 13. april, gjenstår nå en periode på cirka seks uker med testing av de ulike delene i instrumentpakken. Etter planen skal ASIM skal være operativt rundt månedsskiftet mai/juni.

Internasjonalt samarbeid

Instrumentpakken BCSS har vært med å utvikle for Den europeiske romfartsorganisasjon heter ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor), og skal monteres utvendig på Columbus-laboratoriet på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Instrumentet, det første i sitt slag, skal gå i bane rundt jorden i to år for å gjøre målinger av gammaglimt fra tordenskyer.

I tillegg inneholder ASIM optiske instrumenter for å måle lyn i tordensystemer, samt fenomener som kalles røde ånder, blå jetter og alver, som finner sted langt over tordenskyene (40-80 km).

Utviklingen av instrumentpakken er gjort i samarbeid mellom en rekke europeiske selskaper og universiteter. Bidraget fra Bergen er selve røntgen/gamma-detektorene med utlesningselektronikk.

Birkelandsenteret for romforskning vil være sentrale også når det gjelder å analysere data fra ASIM.