Holbergprisen 2011
09.06.2011

Forskere i startgropa

Unge forskerspirer ble hedret da Holbergprisen i skolen ble utdelt denne uken. Statsråd Tora Aasland lot seg begeistre av de akademiske debutantene. - Det er disse ungdommene som skal skape fremtiden.

TEKST: Matias Helgheim

- Dette var bedre enn diktanalyse! utbryter Øyvind Erichsen og Hans Ivar Hortman etter å ha mottatt tredjeprisen i årets Holbergprisen i skolen. På Ludvig Holbergs gamle skole, Bergen Katedralskole, representerte de ett av tre elevprosjekter som i år ble hedret for imponerende akademisk arbeid. Utdelingen har siden starten i 2004 blitt et populært ledd i arbeidet med å knytte kontakt mellom skole og forskningsmiljø.

- Vi ønsker å stimulere forskningsinteresse blant elevene på skolen, og å gi de en mulighet til å møte forskere i nærmiljøet, sier Barbara Wendelbo fra Holbergprisen i skolen. Hun har reist rundt til 12 skoler som har blitt valgt ut til grundig oppfølging under forskningsarbeidet. Hele prosessen starter i slutten av august, når alle videregående skoler blir invitert. På skolene kan flere elevgrupper delta. I år ble 31 innsendte bidrag kuttet ned til tre heldige finalister som stod igjen på den store dagen.

Fra skuterkjøring til vampyrhistorier

Eleven kan velge tema selv, og forskjellige interessefelt fører til stor spennvidde i problemstillingene.

- Variasjonen i temavalg viser kreativiteten til deltakerne, og det brennende engasjementet de har for arbeidet, sier Wendelbo.

Listen over bidrag levner liten tvil om det vide spekteret av interesseområder. Blant de innleverte oppgavene finner vi ”Vampyrer i populærkulturen”, ”Skuterkjøring i Vadsø”, ”Sosialt avvik. Om kriminalitet” og ”En forskningsrapport om funksjonshemming og samfunn”.

Andreplass gikk til en gruppe jenter fra Lundeneset videregående skole, som overbeviste med deres oppgave om selvbilde blant ungdom. Men det var til slutt Alisa Mujanic fra Mysen som stakk av med den gjeveste prisen, og 15 000 kroner, for hennes oppgave om innvandrerungdom og kulturkonflikter. Juryen trakk fram forfatterens evne til å fremheve aspektene ved kulturkonflikter som vanligvis ikke blir brakt på banen.

- Jeg har ikke helt skjønt det ennå, det er fantastisk å stå her i dag, sa en overveldet Mujanic.

- For 16-17-år gamle ungdommer er dette ganske spesielt å gå gjennom, sier Wendelbo. – De har et solid program utover selve prisutdelingen, og skal blant annet presentere arbeidet sitt på engelsk foran årets Holbergprisvinner, Jürgen Kocka.

Kocka var også til stede på utdelingen, og delte ut diplomer til vinnerne.

- Fremtiden er lys

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland stod selv for åpningen av konvolutter med vinnerne på, og lovpriset etterpå de unge akademiske talentene.

- Disse elevene er så å si ferdige forskere! Temaene de tar opp er aktuelle og viktige i dagens samfunn, og viser at prisen har skapt stort engasjement. Forskningsinteressen har en trygg fremtid.

De 12 deltakerskolene har jobbet med egne forskerkontakter, som har kommet på besøk for å lære elevene om akademisk metode og ryddig forskningsarbeid.

- De er vant til mer typiske skoleoppgaver, men har raskt tatt til seg den akademiske stilen og blitt metodisk sterke, sier Wendelbo.

Fredag 30. september er fristen for påmelding til Holbergprisen i skolen 2012. På prisens egne nettsider kan du finne mer informasjon om utvelgelsesprosessen, og lese bidragene til årets deltakere.