Museumsprosjektet 2014
23.02.2012

Visjoner for Vestlandet

Universitetsaulaen vil komme hele landsdelen til gode. Det var stemningen etter stormøtet på Grand om Museumsprosjektet 2014.

– Å feire grunnlovsjubileum uten at Bergen har en sentral plass, er som å feire bryllup uten brud, sa Gudmund Hernes da han stod på talerstolen på folkemøtet om universitetsaulaen på Grand onsdag 22. februar.

Sammen med Bergens Næringsråd og Studentersamfunnet hadde UiB invitert hele Bergen og Vestlandet til et informasjons- og debattmøte om Museumsprosjektet 2014. Planen er at en ny aula skal være klar i Universitetsmuseet til grunnlovens 200-årsjubileum 17. mai 2014.

Her kan du lese hele Hernes' tale.

Vestlandets identitet

Som kjent var grunnlovsfader Wilhelm Frimann Koren Christie også grunnlegger av Bergen Museum.

– Christie var ikke bare demokrati-, selvstendighets- og nasjonsbygger, han bygget også den vestlandske identitet. Bergen Museum samlet og kjøpte gjenstander fra hele Vestlandet for å bygge landsdelens bevissthet om seg selv. Vil du vite hva Vestlandet er, hvordan det vokste frem i samspill mellom by og omland, vil du vite hvem du selv er, må du ta en tur hit, sa Hernes, som også er leder for det nasjonale rådet for Museumsprosjektet.

Rektor Sigmund Grønmo fortalte om planene for en Christie-uke i 2014, som en del av det nasjonale programmet for grunnlovsjubileet.

Blaserte Bergen

Grand selskapslokaler var fylt til randen, og publikum fikk høre taler fra rektor Sigmund Grønmo og professor Gudmund Hernes, samt en panelsamtale med Bergens ordfører Trude Drevland, fylkesordfører i Hordaland Tom Christer Nilsen, fylkesordfører i Sogn og Fjordane Åshild Kjelsnes, Samfunnet-leder Maria Dyrhold Sandvik, og administrerende direktør for Bergen Næringsråd Marit Warncke.

Kvelden var preget av store ord og ambisjoner for hele Vestlandet.

– Vi trenger en ny aula, og selvfølgelig skal Universitetsmuseet pusses opp, men prosjektet er et sterkt symbol på noe helt annet, sa Marit Warncke, før hun fortsatte:

– For 150 år siden så vi viktigheten av å bygge et universitet, men siden har vi vært blaserte i denne byen. Vi har tatt det som en selvfølge at vi har et universitet. Hver gang jeg sitter i Håkonshallen under doktorpromosjonene, tenker jeg at dette bør det jubles like mye for som når Brann vinner en kamp, sa hun.

Et rom byen mangler

Ordfører Trude Drevland trakk frem Bergens mangel på passende arenaer både for kultur- og samfunnslivet, men også for kontakten mellom akademia og samfunnet:

– Det hadde vært godt både for øynene og bevisstheten å og vite at universitetet hadde et fysisk sentrum. Et sted hvor de akademiske disipliner blir løftet opp og presentert enten i en høyere akademisk enhet eller i en kunstnerisk form. Et sted der kunnskapen om og innsikten i vår verden ble gitt en ramme, både for den akademiske skare og allmenheten, sa Drevland.

Universitetsaulaen vil også være viktig for museets formidling til både barn og voksne, la Drevland til.

Du kan lese mer om planene på Museumsprosjektets nettsider.