Click

Stor glede for milliongave

Trond Mohns gave til den nye forskningssatsingen på Det juridiske fakultet er historisk, mener dekan Asbjørn Strandbakken.

– I enhver virksomhet må kunnskap ligge til grunn for at den skal lykkes, sa Trond Mohn da han torsdag deltok på en markering for pengegaven han gir gjennom Bergen Forskningsstiftelse.

Det juridiske fakultet vil motta tilsammen 16 millioner kroner over de neste fire årene, i form av støtte til forskning innen politi- og påtalerett.

– Forskningen her vil øke kunnskapsnivået i politiet, og gi en bedre forståelse av politiets rolle i dagens samfunn. Politiet er vår venn og hjelper, og undertegnede er stolt av å være med på laget, sa Mohn til langvarig applaus.

Les mer om prosjektet her: Markerer milliongave og forskningssatsing

– Best i Norge

Gjestene ble ønsket velkommen av dekan Asbjørn Strandbakken, og både justisminister Knut Storberget og assisterende riksadvokat Knut Kallerud markerte anledningen med noen ord fra scenen.

– Det juridiske fakultet er det utvilsomt beste på vårt område, og ligger helt i spissen i Norden, sa Kallerud.

Han mente nøkkelen til suksessen til UiB har vært satsning på ett område. Dette har ført til at strafferettsmiljøet nå har overtatt plassen til Universitetet i Oslo når det gjelder å være det viktigste strafferettslige miljøet i Norge.

Fyller et tomrom

– Meningen med dette forskningssenteret er ikke å gjøre ting bedre, men å fylle et totalt tomrom i norsk akademia, sa justisminister Knut Storberget i sitt innlegg.

Han fortalte at han ser en stor forskjell på hva studenter lærer og hva man faktisk jobber med til daglig. Storberget sa at om det er én ting akademia bør beskjeftige seg med, så er det sanksjoner.

– Her har det aldri blitt stilt krav til endring. Man vil bare gi flest mulig år i fengsel, uten å spørre hvordan det virker. Derfor får jeg full tenning når jeg hører om dette prosjektet, sa Storberget.

Til Universitetet i Bergens nettavis På Høyden sa Storberget at forskere må være med i debatten, og ha en større grad av empiri å basere avgjørelser på.

– Synsing og myter styrer mye av debatten i dag, sa han til På høyden.

– Betyr enormt mye

Pengegaven på 16 millioner kroner skal knyttes til det nyopprettede prosjektet ”Funksjonalitet i strafferettssystemet”. Prosjektet kommer til å gi en unik innsikt i hvordan politi, domstoler og reaksjonsapparat fyller ulike funksjoner i forhold til hverandre i strafferettssystemet.

Fakultetet har som ambisjon å ansette personer med lang praktisk erfaring fra politi, påtalemyndighet og domstoler i prosjektet, og visepolitimester Ragnar Auglend skal delta som forsker og primus motor i prosjektet.

– Pengegaven er et historisk bidrag til et stort jussprosjekt. For et fag som vårt betyr dette enormt mye, for vi er ikke avhengige av tungt utstyr, sa Strandbakken.

Han avsluttet med å ønske Trond Mohn velkommen til å inspisere forskningen ved Fakultetet når som helst.