14.11.2011

Konkurranse på konferanse

Buss, bensin og konkurransepolitikk diskuteres på stor europeisk konferanse i Bergen denne uken.

Det er sjeføkonom i EU-kommisjonen, Kai-Owe Kühn, som innleder konferansen, med hovedforefraget Reflections on Economics in Competition Policy. Blant de aktuelle knaggene for møtet er markedsmakt og konsekvenser av bensinpriser, og EU-kommisjons blokkering av fusjoner. Kommisjonen fryktet i år at de greske flyselskapene Olympic Air og Aegean Airlines sammen kunne skape et «kvasimonopol», og stoppet sammenslåingen.

- Dette er en stor konferanse for europeiske konkurranseeøkonomer. Ulike konkurransesaker presenteres og blir belyst gjennom diskusjon mellom myndighetene, partene og akademia, sier professor Tommy Staahl Gabrielsen ved Institutt for økonomi.

Samler forskjellige miljøer

Gabrielsen ble tidligere i høst utnevnt til daglig leder av et nytt senter, etablert av UiB og Norges Handelshøyskole (NHH), som skal forske på konkurransepolitikk. Bergen Center for Competition Law and Economics huser forskning fra økonomer og jurister under samme tak. Det er også UiB og NHH i samarbeid med Konkurransetilsynet som arrangerer konferansen denne uken.

Strid om busspenger

Av spesiell norsk interesse på konferansen er diskusjonen om bussmarkedet, der flere europeiske forskere og sjeføkonomers deltar. Foredragene vil ta utgangspunkt i England og Frankrike, men her i Norge har temaet blitt aktuelt etter at EFTA-domstolen i høst ba om gjenåpning av saken mot Oslo kommune, vedrørende millionoverføringer til tidligere AS Oslo Sporveier. Overføringene kan ha vært et brudd på EØS-avtalen.

ACE Annual Conference finner sted på NHH torsdag 17. og fredag 18.november. Programmet kan du lese her.