Holbergprisen 2012
07.06.2012

Manuel Castells mottar Holbergprisen

Samfunnsvitenskapene må hjelpe dem som har mot til å forestille seg en bedre verden, og som er villige til å kjempe for den. Det sa holbergprisvinner Manuel Castells i sin takketale.

Holbergprisen

Manuel Castells mottar Holbergprisen av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit
Foto:
Holbergprisen/Marit Hommedal/Scanpix

– Vi lever i vanskelige tider, sa Manuel Castells avslutningsvis da han mottok Holbergs internasjonale minnepris i Håkonshallen onsdag 6. juni.

– Og det er i slike tider at rigorøs samfunnsvitenskap, viet til en bedre fremtid for menneskeheten, må vokse med oppgaven og innfri forventningene om å forstå vår verden for å hjelpe de som har mot til å forestille seg en bedre verden og som er villige til å kjempe for den, avsluttet han.

Les intervju med Manuel Castells.

På den solfylte junidagen ble Holbergprisen delt ut for niende gang. Prisen ble delt ut av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.

Glad for Holberg-tilknytning

Castells har blitt beskrevet av Holbergprisens fagkomité som den fremste sosiologen innen forskning om byer og urbanisering, og om ny informasjons- og medieteknologi. Den spanske forskeren fortalte at han var spesielt rørt og beæret over å bli knyttet til navnet Ludvig Holberg.

– Holberg var et eksempel på fremragende akademisk kvalitet og kunstnerisk kreativitet i et flerfaglig perspektiv. Samtidig viet han mye av sin innsats til å styrke språk og kultur i de skandinaviske samfunnene uten å gi etter for kulturell dominans for mektige stater. Jeg vil alltid ha i mente videreføringen av hans intellektuelle og etiske arv som mitt bidrag til de verdier Holbergprisen representerer, sa Castells i takketalen.

Sara Hobolts underjordiske reise

Prisutdelingen onsdag var også en markering av Nils Klim-prisen, som ble overrakt til den danske professoren Sara Binzer Hobolt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

– Det berører meg dypt å bli tildelt en pris oppkalt etter Holbergs Nils Klim. I sin satiriske roman Nils Klims reise til den underjordiske verden beskriver Holberg hvordan Nils legger ut på reise fra Universitetet i København – akkurat som jeg selv gjorde for 15 år siden – for å utforske politiske regimer i en underjordisk verden, sa Hobolt.

Ifølge fagkomiteen bak Nils Klim-prisen har Sara Hobolts akademiske innsats bidratt til "å utdype og gjøre rikere, ikke bare vår empiriske, men også vår begrepsmessige forståelse av de grunnleggende betingelsene for moderne demokratier".

Holbergprisen i skolen

Seremonien i Håkonshallen sjette juni markerte avslutningen på en uke som har vært preget av symposier, samtaler og forelesninger med de to prisvinnerne. I tillegg har Holbergprisen i skolen blitt delt ut.

Vinneren i år var Malene Bue fra Vennesla videregående skole, for forskningsprosjektet "Min familie under den industrielle revolusjonen", som så på hvordan tippoldeforeldrenes liv ble påvirket av industrialiseringen av skipsfarten på slutten av 1800-tallet. Prisen ble delt ut av kunnskapsminister Kristin Halvorsen og holbergprisvinner Manuel Castells.