Medisin

Millioner til kreftforskning

Kreftforeningen gir 160 millioner til forskning. 21 prosjekter ved UiB får støtte.

kreft.jpg

Illustrasjonsfoto.
Foto:
Colourbox.com

Hvert år får 30.000 mennesker i Norge kreft, men forskning, bedre diagnoser og behandling har gjort at to av tre nå overlever en kreftdiagnose.

I løpet av sine 75 år har Kreftforeningen delt ut 5 milliarder kroner til forskning. Gaver til Kreftforeningen de siste ti årene har gjort at de har kunnet bevilge 1,6 millarder kroner til kreftforskning. Dette tilsvarer over 25 prosent av de totale midlene norske kreftforskere har til rådighet.

Et puslespill

– Kreftforskning er som et stort puslespill hvor vi ikke vet hvor mange biter puslespillet består av totalt sett. Men dag for dag kan vi legge til nye biter som danner bedre og bedre oversikt over bildet. Det er dette som er forskning. At vi hele tiden finner ut av noe mer og gir håp for hva som kan komme i fremtiden. Forskning er en forutsetning for all fremgang for å oppnå bedre behandling og et bedre og lengre liv for kreftpasienter, sier generalsekretær i Kretforeningen, Anne Ryel, i en pressemelding.

Avhengige av støtten

Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus får nå 23,7 millioner kroner, fordelt på 21 ulike prosjekter.

– Kreftforskningsmiljøene ved UiB er helt avhengige av støtten fra Kreftforeningen. Uten denne ville hverken bredden i kreftforskningen eller spissingen i form av internasjonal toppforskning på feltet funnet sted hos oss, sier dekan Nina Langeland ved Det medisinsk-odontologiske fakultet.

Hun trekker spesielt frem det nye Senter for Fremragende Forskning CCBIO som ble etablert i år under ledelese av professor Lars Akslen, og som gjennom årene har mottatt betydelig støtte fra Kreftforeningen.