Studiestart

Nye studenter ønsket velkommen i parken

Hundrevis av studenter ble ønsket velkommen av rektor og universitetet i Nygårdsparken. Gjestetaler Hans-Wilhelm Steinfeld manet studentene til å aldri glemme den kritiske tanke.

es_semesterstart_101.jpg

Studenter med paraplyer foran scenen i Nygårdsparken
Rundt tusen studenter deltok på velkomstseremonien som for første gang ble holdt i Nygårdsparken.
Foto:
Eivind Senneset

– De liberale universitetene blir alltid stengt under diktaturer. Studentene er de som reiser hodet mot tyranniet, sa NRKs utenrikskorrespondent og tidligere UiB-student Hans-Wilhelm Steinfeld i sin velkomsttale til de nye studentene.

Steinfeld snakket om krimkrisen, Ukraina, Jugoslavia og nazisme i sin tale, og fortalte at han aldri ville klart de analytiske utfordringene han stod ovenfor på østrfronten i 1981 uten den ballasten han fikk på Universitetet i Bergen.

Han avsluttet med en appell og en lykkeønskning til studentene i parken:

– Vi trenger dere som surstoff! Lykke til, og glem aldri den kritiske tanke.

Høyeste antall søkere

Hele 6969 søkere fikk i år tilbud om studieplass ved Universitetet i Bergen i høstsemesteret. Det er det høyeste antallet noen gang, og totalt var det over dobbelt så mange søkere som hadde UiB som førsteprioritet, enn antall studieplasser. I tillegg tok UiB imot 765 internasjonale studenter tidligere i august.

Se studentenes egne bilder av åpningsuken på Storify, og i sosiale medier med emneknaggen #UiB

For første gang ble velkomstseremonien i år holdt i Nygårdsparken. På programmet stod taler, korsang og konsert med bergensbandet Razika.

Norges viktigste ressurs

– Norges viktigste ressurs ligger ikke i bakken eller i sjøen. Den står her i Nygårdsparken i dag. Blant dere og resten av landets unge som søker kunnskap og svar på uløste spørsmål ligger landets fremtid, sa rektor Dag Rune Olsen i sin tale.

Han sa at det både er universitetets ambisjon og forpliktelse å sørge for å gjøre studentene til attraktive arbeidstakere og samfunnsbevisste borgere.

– Ved Universitetet i Bergen vil vi at dere skal prege omgivelsene deres ved å stille spørsmål, ha meninger om det dere lærer, og ikke minst at dere deltar i engasjerende debatt, sa rektor.

Gull verdt resten av livet

Leder for Studentparlamentet, Tommy Aarethun, tok spesielt opp studentboliger i sin tale. Han oppfordret også studentene til å engasjere seg.

– Når jeg tenker på mine tre år som bachelorstudent ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, har jeg utelukkende positive minner, kanskje utenom noen forelesninger som begynte klokken kvart over åtte om morgenen midt på vinteren. Da er det viktig å ha venner og et nettverk. Det er det som skjer i tillegg til studiene som vil definere hvordan du ser tilbake på studietiden din. Her vil du få erfaringer og kunnskap om organisasjonsliv som vil være gull verdt resten av livet. I tillegg til mange gode venner, la han til.