Click

Universitetsliv

Skeivt arkiv åpner ved Universitetet i Bergen

Skeivt arkiv tar vare på LHBT-historie. Senteret åpner ved UiB onsdag 15. april.

buttons.jpg

Et utvalg buttons fra skeivt arkiv
Et utvalg buttons fra samlingene til Skeivt arkiv.

– De siste 40-50 årene har markert radikale endringer i hvordan seksualitet og kjønn blir forstått. Mange av de som har gjennomlevd disse endringene er nå borte, og flere i den første generasjonen av homoaktivister fra 1950-tallet er døde. Historiene deres er så langt ikke dokumentert eller formidlet, sier Runar Jordåen, prosjektleder for Skeivt arkiv.

En historie om skam og modig opprør

Skeiv historie har vært en historie om skam, fortielse, undertrykking og straff. Inntil 1972 var for eksempel sex mellom menn i prinsippet forbudt her til lands. På tross av denne typen fordømmelse finnes det i norsk historie gjennom århundrene mange spor etter personer som har levd «skeivt» på tvers av samfunnets normer. Skeiv historie er dermed også en historie om motmakt, opprør, feiring og fellesskap.

– Til tross for en forståelse av Norge som liberalt og homovennlig, har ivaretagelsen av den skeive historien hittil vært helt forsømt, hevder Jordåen.

Nasjonalt arkiv på plass

15. april er det offisiell åpning for nasjonalt arkiv og dokumentasjonssenter for skeiv historie, lokalisert ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Gjennom innsamling av arkiver og personlig materiale, bøker og tidsskrifter, samt intervjuer og skriftlige selvbiografier, vil Skeivt arkiv ta vare på og formidle spor som ellers ville forsvunnet for alltid.

– Vi ønsker med dette å rette oppmerksomhet om Skeivt arkiv og behovet for permanent drift. Det offisielle Norge må nå ta ansvar og sørge for at skeiv historie blir tatt vare på, på lik linje med historien til andre minoriteter, sier Jordåen.

Norsk dokumentarv blir nå tilgjengelig

Åpningen markerer at Skeivt arkiv er i gang, og innholdsrike nettsider med digitalt arkivmateriale lanseres. Blant annet vil dokumenter fra Karen-Christine Frieles arkiv være tilgjengelig på nettsidene med fullstendig katalog over arkivet på Arkivportalen.

Karen-Christine Frieles arkiv ble i desember 2014 tatt opp på listen over Norges dokumentarv, som en del av UNESCOS Memory of the World Register.