PSYKOLOGI

Flere venstrehendte blant schizofrene

Det finnes flere venstrehendte blant schizofrene enn ellers i befolkningen. Hjerneforsker tror dette skyldes felles gener mellom håndpreferanse og sykdommen.

hjerne.jpg

Modell av hjernen
STORE FORSKJELLER: Hos schizofrene, i likhet med hos venstrehendte, ligger språksenteret oftere i høyre hjernehalvdel enn hos høyrehendte.
Foto:
Eivind Senneset

Rundt ti prosent av verdens befolkning er venstrehendte og det verserer mange myter om dem. For eksempel sies det at venstrehendte er mer kreative og at det finnes overvekt av genier blant dem. I tillegg skal en unormal høy andel amerikanske presidenter foretrekke venstrehånden.

Selv om de fleste mytene ikke lar seg bevise eller er rent oppspinn, så har postdoktor Marco Andre Hirnstein ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi nylig bekreftet én av dem.

– Min forskning beviser at det er flere venstrehendte blant schizofrene enn andre, sier Hirnstein, som er medlem av Kenneth Hugdahls fMRI-gruppe. Hugdahl er mottaker av et Advanced Grant-stipend fra Det europeiske forskningsrådet (ERC), et av de mest høythengende stipendene i det internasjonale forskningsmiljøet.

Ved å gjennomgå 70 studier med rundt 10.000 deltakere fant han at det er cirka 15 prosent schizofrene som er ikke-høyrehendte, mot 10 prosent av befolkningen. Resultatene av Hirnsteins forskning er publisert i tidsskriftet The British Journal of Psychiatry.

Annerledes organisering av hjernen

Hirnstein vet ikke sikkert hvorfor det er flere venstrehendte blant schizofrene enn ellers i befolkningen. Sannsynligvis er sammenhengen arvelig betinget.

– Det er trolig snakk om bestemte gener som på den ene siden både øker risikoen for å utvikle schizofreni, og på den andre siden øker risikoen for å bli venstrehendt, sier han.

Forskeren er imidlertid sikker på at forskjellen mellom å være høyre- og venstrehendt ikke sitter i hendene, men i hjernen. Mens den venstre hjernehalvdelen styrer høyre hånd, så styrer høyre hjernehalvdel venstrehånden.

– Hjernen er faktisk organisert litt annerledes hos høyrehendte enn hos venstrehendte, forteller han.

Hos schizofrene, i likhet med hos venstrehendte, ligger for eksempel språksenteret oftere i høyre hjernehalvdel enn hos høyrehendte. Mens 95 prosent av høyrehendte har språksenteret i venstre hjernehalvdel, gjelder det for 70 prosent av ikke-høyrehendte. Av de ikke-høyrehendte som ikke har språksenteret i venstre hjernehalvdel, har halvparten språksenteret i høyre hjernehalvdel og den andre halvdelen i begge hjernehalvdelene. Hos schizofrene er i tillegg språksenteret i venstre hjernehalvdel redusert.

– Det er i selve organiseringen og spesialiseringen av hjernen at jeg tror det er mulig å finne svar på deler av schizofrenigåten samt sammenhengen mellom håndpreferanse og schizofreni, mener Hirnstein.

Stimulerer hjernen med magneter

Han er ekspert i såkalt magnetisk hjernestimulering. Et apparat på størrelse med en hårføner settes inntil hodet på pasienten og skaper et magnetisk felt som stimulerer nevronene i hjernen i en kort periode.

Mens fMRI-skanningen kan si noe om hvilke områder som er aktive i hjernen, kan magnetstimuleringen si hvilke områder som er nødvendige for ulike aktiviteter. Dersom man for eksempel stimulerer en del av hjernen mens en person snakker, vil talen forandres og forvrenges dersom området er nødvendig.

Magnetstimulering brukes også til behandling og har blant annet hatt god effekt på depresjon. Hirnstein tror at magnetstimulering også kan bidra til behandling av stemmehøring hos schizofrene.

– Dersom det viser seg at det er en ubalanse i hjerneaktiviteten som forårsaker stemmehøring, så kan magnetstimulering regulere aktiviteten i visse deler av hjernen.

Han påpeker at forskningen på hjerneforskjeller er langt unna farmasøytiske behandlingstilbud.

– Vi har naglet at schizofreni og hjernespesialisering er forbundet på en eller annen måte. Det neste steget er å finne ut nøyaktig hvordan dette henger sammen. Dersom vi finner ut dette, kan vi også håpe på bedre behandling, sier Marco Hirnstein.

-------------------------------------------------------------------------------

Artikkelen er hentet fra forsknings- og utdanningsmagasinet Hubro 2015. Les det på nett, eller last det ned som PDF.