Click

Universitetsliv

Musikalsk hjerneforsker til UiB

Den tyske hjerneforskeren Stefan Koelsch er ansatt ved Universitetet i Bergen. Her skal han fortsette utforskingen sin av musikkens innvirkning på hjerne og kropp.

koelsch1.jpg

Bilde av de to forskerne og dekanen
KOMMER TIL BERGEN: Hjerneforsker Stefan Koelsch (i midten) signerte i starten av juli kontrakt med Universitetet i Bergen, og kommer til byen sammen med postdoc Sebastian Jentschke. Dekan Jarle Eid på Det psykologiske fakultet til høyre.
Foto:
Walter Wehus

Ikke bare er Stefan Koelsch en hjerneforsker med internasjonalt renommé. Han er også fiolinist. Sammen med kollegaen Sebastian Jentschke besøkte han Bergen i starten av juli for å møte nye kolleger på Det psykologiske fakultet.

– Musikkmiljøet var en av grunnene til at vi var interesserte i Bergen. Vi sjekket på forhånd om det var et symfoniorkester og et operaensemble her, sier Koelsch.

Han sier spøkefullt om kollegaen Sebastian Jentschke at han ikke synes en dag er komplett uten minst to operaer.

Hjerne og hjerte

Koelsch er i dag professor i psykologi ved Freie Universität Berlin. Han har en svært allsidig bakgrunn, med masterutdanning i musikk fra Universitetet i Bremen, samt høyere utdanning innen psykologi og sosiologi fra Universitetet i Leipzig. Han fullførte doktorgraden sin innen kognitiv nevrovitenskap ved Max Planck-instituttet.

Den tyske professoren har mange publikasjoner bak seg, blant annet flere i det prestisjefylte Nature.

Et av de siste prosjektene hans er å undersøke hvordan aktivitet i hjernen blir gjenspeilet i hjertet, en forskning han ser frem til å fortsette i Bergen. På Universitetet i Bergen skal han samarbeide med blant andre hjerneforskerne i fMRI-gruppen.

Bruker 137 millioner på toppforskere

Midlene til å kalle Stefaen Koelsch til en stilling ved Universitetet i Bergen kom fra Regjeringen og fra Bergen forskningsstiftelse (BFS). Til sammen bruker UiB og BFS 137 millioner kroner de neste fem årene til å rekruttere internasjonale toppforskere.

– At den norske regjeringen og universitetene bruker ressurser til å tiltrekke seg gode forskere er en veldig smart, langsiktig investering. Mulighetene vi blir tilbud her er ekstraordinære, sier Koelsch.

Dekan Jarle Eid ved Det psykologiske fakultet er svært glad for at Koelsch kommer til Bergen.

– Vi ser frem til å ønske Stefan Koelsch velkommen til Universitetet i Bergen. Rekrutteringen av ham viser at fMRI-gruppen har et solid akademisk omdømme internasjonalt, og at vi gjennom generøse bidrag fra Bergen forskningsstiftelse og en topp moderne forskningspark og laboratorier kan rekruttere forskere i den europeiske elitedivisjonen, sier Eid.