Ph.d.-intervjuet

Munnhelsen kan avsløre diabetes

Diabetespasienter har ofte dårlig munnhelse. Hasaan Mohamed er den første forskeren som har undersøkt denne sammenhengen hos pasienter i Sudan.

Hasaan Mohamed

VIKTIG SAMMENHENG: Hasaan Mohamed har undersøkt forbindelsen mellom munnhelsen og den generelle helsen til diabetespasienter i Sudan.
Foto:
Elin Espe Stensvand

Hvorfor ville du ta en doktorgrad?

– Etter jeg var ferdig med studiene mine, jobbet jeg som tannlege i Sudan i to og et halvt år. Jeg jobbet også som læringsassistent ved Universitetet i Khartoum. Imidlertid fantes det svært lite forskning innenfor mitt fagfelt i Sudan, så jeg bestemte meg for å søke meg videre til en ph.d.-stilling. Jeg fikk plass ved Universitetet i Bergen (UiB), og var veldig fornøyd med det. Samarbeidet mellom UiB og Khartoum er veldig sterkt og aktivt, så det var overraskende enkelt å opprette kontakt og finne en professor som kunne veilede meg.

Hvorfor valgte du å forske på munnhelse og diabetes i Sudan?

– Det fantes ingen publiserte data om munnhelsen til diabetespasienter i Sudan. UiB ga meg muligheten til å undersøke dette problemet for aller første gang, og til å dokumentere det som utgangspunkt for videre forskning. Da jeg jobbet som tannlege, la jeg merke til at diabetespasientene hadde dårlig munnhelse. Likevel ble det ikke tatt noen spesielle hensyn til den medisinske situasjonen deres. Jeg ville skaffe meg mer innsikt, for å kunne rette oppmerksomheten mot disse pasientene. Og resultatene jeg kom fram til var veldig interessante.

Hvordan har du jobbet, helt konkret?

– Jeg dro til Sudan og var der i ni måneder for å samle inn data. Da jeg først kontaktet senteret for diabetespasienter, hadde de ingen tannklinikk der. Eller, det vil si, de hadde en tannklinikk, men den ble bare brukt som lagringsplass; Det var både tannlegestol og utstyr der, men alt var nedstøvet. Jeg ble irritert og tenkte «hvorfor bruker de ikke utstyret de har tilgjengelig?» Jeg kontaktet sjefen og spurte om jeg kunne ta i bruk tannklinikken for å samle inn data, og han sa at det var bare å rengjøre den og ta den i bruk.

Hva skjedde så?

– Jeg ryddet og vasket og gjorde alt i stand. I tillegg hadde jeg med meg eget utstyr som jeg kunne bruke. Etter at jeg hadde jobbet i fire måneder med å samle inn data på diabetessenteret, begynte sjefen å legge merke til at pasientene hadde bruk for en tannlege, så nå er tannklinikken oppe og går. Jeg er så utrolig fornøyd med dette, helt uavhengig av resten av forskningen min. Det er så flott at folk fikk øynene opp for at det er viktig med tannpleie spesielt for diabetikere.

Hva er sammenhengen mellom munnhelse og generell helse?

– Munnen er kroppens speil, og resultatene mine viser at å ha en god munnhelse bidrar til å opprettholde metabolsk kontroll, eller enklere sagt, et balansert blodsukkernivå. Og det fungerer også omvendt, slik at de med dårlig glykemisk kontroll, eller høye blodsukkernivåer, som konsekvens får dårlig munnhelse.

Du skriver at ettersom tannhelsearbeidere møter pasientene sine regelmessig, kan de bidra til å oppdage diabetes på et tidlig stadium. Kan du forklare dette nærmere?

– Ja, dette er viktig! Jeg studerte enkelte betennelsesmarkører i spyttet som blir skilt ut i tannkjøttområdet, rundt tennene. Dersom man analyserer spesifikke markører i spyttet, kan disse avsløre diabetes gjennom betennelsesnivået. Jeg målte mange betennelsesmarkører i denne væsken, som for eksempel insulin, glukagon og andre hormoner som er tilknyttet diabetes. Dette er første skritt mot at tannlegen kan oppdage udiagnostiserte diabetestilfeller. På verdensbasis ligger de udiagnostiserte tilfellene på 44 prosent.

Hvordan har det vært å være doktorgradsstudent ved UiB?

– Det er ingen enkel jobb å være ph.d.-student. Du har begrenset tid og budsjett, og det kan være veldig stressende. Til tider jobbet jeg 12-timersdager. Men etter at jeg nå har fullført, er jeg bare veldig glad! På verdensbasis er det 300 millioner mennesker som lider av diabetes, og det er viktig å hjelpe dem med å kunne leve så normalt som mulig. Dersom jeg har gitt et ørlite bidrag til dette, er jeg veldig takknemlig for det.

Hva er dine fremtidige karrieredrømmer?

– Jeg drømmer om å kunne fortsette med undervisning og forskning, i tillegg til klinisk praksis. Min fremtidsplan er å jobbe videre med munnhelse og betennelsestilstander hos risikopasienter, og spesielt hos dem med diabetes. Målet mitt er å utvikle og anvende min erfaring fra klinikk og forskning til å hjelpe denne samfunnsgruppen. Om ti år håper jeg at jeg har min egen forskningsgruppe og et velutstyrt laboratorium.