Utdanning | Media

Mediestudenter blir droneeksperter

UiB utdanner morgendagens mediefolk ved å eksperimentere med droner.

colourbox10875753.jpg

Dronen er i luften
INNOVATIV MEDIEUTDANNING: Studentene ved Nye medier eksperimenterer med droner for å forbedre hverdagen til journalister. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Droner er i ferd med å med å bli en milliardindustri i Norge. Med kurset Programmering av droner for journalistikk, er Universitetet i Bergen et av de aller første lærestedene i Europa til å tilby dronekurs for mediestudenter.

– Dronefilm er ofte preget av amatørvirksomhet. Vi vil bidra til at droner blir et seriøst og forsvarlig verktøy for journalistikk, sier professor Lars Nyre, ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, som leder kurset.

Kurset inngår i bachelor-programmet Nye medier. Studiet inneholder et eksperimentelt og kreativt kurs som tidligere har tatt for seg alt fra apper til smartklokker og virtual reality, og nå droner.

–  Det å videofilme med en drone er utrolig kraftfullt. En enkelt journalist kan bruke kameraføringer som frem til nå har vært utenkelig uten Hollywood-budsjett, sier Nyre.

Nyskapende journalistikk

Som del av kurset eksperimenterer studentene med droner. De utvikler ny programmering som angår lyd og bilder, som testes i praksis og der målet er å utforske droner som journalistiske verktøy.

– Dette kurset er veldig spennende fordi det er såpass eksperimentelt. Det er flott å jobbe tett med forskere på workshopene våre, sier bachelor-student Audun Klyve Gulbransen, og legger til:

– Alle de praktiske prosjektene i kurset gjør at vi raskt får se nytteområdene og anvendelsene av det vi holder på med.

I tillegg til programmering, lærer studentene også å tenke journalistisk i utdanningen.

– Det disse studentene gjør, kan bli viktige bidrag til videreutvikling av dokumentarisk og nyskapende journalistikk fremover, sier professor Astrid Gynnild ved Institutt for Informasjons- og medievitenskap.

Hun leder det internasjonale forskningsprosjektet ViSmedia om droner og andre visuelle overvåkningsteknologier i nyhetsmediene.

Attraktive kandidater

Gynnild tror disse studentene blir veldig attraktive kandidater både for nyhetsmediene og i næringslivet.

– Siden innovasjon blir stadig viktigere i journalistikken fremover, er det viktig at utforsking av nye teknologier inngår som en del av de profesjonsorienterte medieutdanningene. Disse studentene vil bidra med kompetanse på ulike teknologiske arenaer, også utenfor media, sier hun.

Studentene skal ut i praksis i en bedrift i slutten av programmet og føle på innovasjon i det virkelige livet. Nyre er ikke nervøs for at studentene blir arbeidsledige når de er ferdige.

– Vi har fanget opp at teknologikompetanse blir stadig mer verdsatt. Kombinasjonen av å kunne programmere og ha erfaring med innovasjon vil være attraktivt for redaksjonene, sier han og legger til:

– Bransjen har bruk for medarbeidere som kan snu seg rundt og tenke litt utenfor boksen, slik at de kan gjøre nye ting etter et par år, sier Lars Nyre.