Hjem

Arboretet og Botanisk hage, Milde

ARBORETET

Banan på milde Milde!

"Vi er stolte av å vise frem vårt eksotiske banantre som har klart seg ute i mer enn 4 år nå", forteller driftsleder Alf Helge ved Arboretet.

banantre_bilde.jpg

Banan på Milde
Foto:
Hedda Bakåsmoen Holm

Arboretet har en tropisk hemmelighet, det er et bananstaude! Det har nå overvintret her i fire vintre og vi kan nå sikkert si at denne bananarten kan overleve selv i vår nordlige del av verden.

Når man tenker på bananer er det ikke akkurat Norge man tenker på først, men heller tropene. Vi er jo tross alt over 60⁰ breddegrad og er langt fra vanlige bananplantasjer ved ekvator. Allikevel har vi på Milde vært heldige og ikke hatt altfor harde vintre så selv bananer klarer seg, med litt ekstra vinterklær.

Musa basjoo eller Japansk fiberbanan heter planten og kom til oss i 2007. Den sto inne sine første vintre her, men vokste seg så stor at vi ikke hadde plass til den inne om vinteren lenger. Da pakket vi den godt inn, og har latt den stå ute siden vinteren 2014.

Denne arten av banan er veldig kjent i slekten nettopp fordi den er mer hardfør enn andre banantrær og kan vokse i kjølige klima. Opprinnelig kommer planten fra øygruppen Ryukyu som tilhører Japan. Den har ikke spiselig frukt, men er kultivert for sine sterke fibre, og har blitt brukt som pryd. Botanisk sett er ikke banan et tre men faktisk en stor urt!

Vi har tro på at bananen på Milde klarer seg i mange vintre til, og nå håper vi på at den skal blomstre.