Hjem

Arboretet og Botanisk hage, Milde

BOTANISK HAGE

Matplanter i Bakkekultur

«Hvilken side av naturen kan jeg forbedre når naturen allerede fungerer perfekt?”, er et spørsmål som har inspirert Botanisk hage til å lage et bed basert på Hügelkultur, som legger naturens egen bærekraftighet til grunn.

Neste

20170629_142947.jpg

Bakkekultur i Botanisk hage
Foto:
Hedda Bakåsmoen Holm
1/2

img_20170512_103410564.jpg

Oppbyggning av bakkekultur
Foto:
Adam Kurz
2/2
Tilbake

Bedet med Hügelkultur er en ny del av Kjøkkenhagen til Botanisk Hage. Bedet ble laget denne våren på initiativ av gartner Adam Kurz ved Botanisk hage. Han ønsket å vise frem og formidle denne bærekraftige formen for kultivering i en grønnsakhage.

  • Botanisk hage vil vise ulike nye former for hagebruk og hvilke mulighetene som finnes. At man bruker jorden mer naturlig og permanent, er viktig for bærekraftig matproduksjon, forteller Adam.

Hügelkultur er en interessant tilnærming til bærekraftig matproduksjon. Det første man gjerne legger merke til med en Hügelkultur, eller bakkekultur på norsk, er nettopp at det er et hevet bedd med skråninger, bygget som en voll. Inni er bedet bygget opp av ved. Veden vil sakte brytes ned og frigi næring til plantene over, som en kaldkompost. Hügelkultur er spesielt egnet i områder hvor det ikke alltid er vann tilgjengelig, selv om dette sjeldent er et problem i Bergensområdet. Den råtnede veden inne i haugen virker som en svamp som holder på vannet. Den kontinuerlige fuktigheten og næringen som veden gir utgjør et gunstig medium for røttene til plantene over. Det er dermed sjeldent nødvendig med gjødsling eller vanning i et slikt bedd, og krever derfor lite arbeid og ressurser for å opprettholdes.

Nedbrytingen av veden kan gi næring i opp til 20 år for et større bedd. Forråtnelsen genererer også varme som vil forlenge vekstsesongen til plantene i Hügelkulturen. Lufting til jorden øker når veden brytes ned, og betyr at et slikt bed heller ikke trenger pløying.

Hügelkulturen i Botanisk hage er bygget opp av gamle trær fra vår egen hage. Nederst la vi større stokker med en tykkelse på rundt 20 centimeter og mindre kvist over. Til slutt ble det lagt jord på toppen. Det tar omtrent 3 dager å lage et slikt bedd.

Vi har plantet flerårige grønnsaker i vår Hügelkultur. Flerårige grønnsaker er planter som lever i minst 3 år, og som må kunne høstes uten å drepe planten. Vi valgte noen utradisjonelle grønnsaker, for å vise frem andre matplanter enn de man er mest vant til, som for eksempel rosekattost (Malva alcea). Det var også gøy å være litt kreativ med valget av grønnsaker. 

Det er flere fordeler ved å dyrke flerårige grønnsaker enn ettårige avlinger; det er mindre arbeid fordi man ikke trenger å kultivere jord hvert år, mindre karbonutslipp fordi det kreves mindre energi til planteproduksjon. Metoden er bedre for jorden siden jordstruktur og næringsinnhold opprettholdes, siden det er mindre jorderosjon. I tillegg er inneholder flerårige grønnsaker mer mineraler enn ettårige planter. Kombinasjonen av Hügelkultur og flerårige grønnsaker utgjør en meget bærekraftig form for matdyrking.

Så hvis du selv har ved du skulle ha ryddet unna og er interessert i dyrking og miljøet kan det være en god ide og sette av noen dager for å lage ditt eget bed med Hügelkultur.