Hjem

Arboretet og Botanisk hage, Milde

VEKSTHUSENE

Biologisk bekjempelse på Milde

Med Australsk marihøne på laget unngår veksthuset til Arboretet og Botanisk hage å bruke plantevernmidler for å hanskes med skadedyret ull-lusen.

australsk_marihone.jpg

Australsk marihøne
Australsk marihønelarve på et Fikenblad i Veksthusene på Milde.
Foto:
Hedda Bakåsmoen Holm

Ull-lusen (Pseudococcidae) er et problem i mange veksthus. Dette er et skadedyr med en appetitt for plantesaft og svekker dermed planten.  De liker seg i varmere strøk og trives også godt i våre veksthus.  Men på Milde har veksthuset vårt mange små australiere som hjelper oss med problemet, de er den australske marihønen (Cryptolaemus montrouzier).

  • Dei har gjort ein fantastisk jobb for oss, og me er glade for å sleppa å bruka innsektsmidler som ofte er skadelige for miljøet, forteller driftsleder for veksthuset Else Jorunn. 

Veksthuset til Arboretet og Botanisk hage fikk sine første australske marihøner for nett over ett år siden, og har fra da vært kollegaer siden.  Australske marihøner er fra Queensland, Australia og ble i 1891 importert til California av pioneren innen biologisk bekjempelse av ull-lus, Albert Koebele. Den voksne marihønen har et hovedsakelig brunt ytre er ikke lik de «vanlige» marihønene vi er vant med i farge. Men det er larven til den australske marihønen som er interessant i veksthuset. Ull-lusen er byttedyret for den aggressive marihønelarven. Larven til australsk marihøne er hvit og med ullete vedheng og etterlikner dermed ull-lusen, som en ulv i fåreklær. 

Alternativt for å bli kvitt ull-lusen er plantevernmidler eller å fjerne infiserte deler av planten. Et slikt plantevernmiddel er Confidor, men det er ikke uten ulemper. Confidor er et neonikotinoid som påvirker biers retningssans og forstyrrer dem, bruk av slikt skadedyrmiddel har resultert i massedød av bier verden over. Veksthuset på Milde er derfor glade for ikke å bidra med å slippe ut slike stoffer i naturens kretsløp. Faktisk er den australske marihønen så effektiv til å ta ull-lus at når jeg skulle ta bilder for denne artikkelen tok det en lang og omstendelig jakt for å finne en.