Hjem
Senter for klima og energiomstilling (CET)

Contractions-prosjektet

Å takle menneskeskapte klimaendringer krever både vekst av energiproduksjon med null-utslipp og nedgang i eksisterende energikilder med høyt karbonavtrykk. Forskningsprosjektet "Contractions" bryter vekk fra mye tidligere forskning på energitransformasjoner, som har fokusert på framveksten av nye energiformer. Dette prosjektet vil heller ta for seg den mindre, men utvilsomt like viktige, delen av energitransformasjoner: nedgangen i karbonintensive energiproduksjon.

Brown Coal Mining Garzweiler With Wind Turbines.
Foto/ill.:
CHROMORANGE / Martin Schröder / Alamy Stock Photo.

Hovedinnhold

I løpet av prosjektet vil vi forsøke å forstå årsakene til, og konsekvensene av, nedgang i energiindustrien (contractions – eller sammentrekninger). Vi identifiserer og kvantifiserer historiske tilfeller av sammentrekninger av energiindustrien og sammenligner dem med hva som trengs for å møte globale klimamål. Vi vil se på flere spørsmål knyttet til dette:

■ Hvor ofte, og under hvilke forhold, kan vi se sammentreknigner i energiindustrien?

■ Hva er de sosiale og politiske konsekvensene av energibransjens sammentrekninger, og kan vi finne eksempler på politikk som har vært vellykket når det gjelder å gjøre slike nedgangstider mindre smertefulle?

■ Hvordan kan vi bruke kunnskap fra historiske sammentrekninger i energiproduksjon for å forberede oss for fremtidide sammentrekninger – noe som vil være nødvendig for å redusere effektiven av klimaendringer?

I tillegg til tradisjonelle forskningsaktiviteter startet prosjektet med et arbeidsverksted hvor interessenter fra energibransjen, myndigheter og investeringsinstanser kom med innspill til forskningsplanen. Dette ble gjort for å sikre forskningsprosjektets relevans, ikke bare for vitenskapelige samfunn, men også for næringsliv og politikk. Vi publiserer forskningsfunn på polet.network-bloggen og mot slutten av prosjektet vil vi skrive et politisk informasjonsskriv.