KG Jebsen Senter for Diabetesforskning

Node 6: STAMCELLEFORSKNING

En ny gruppe for stamcelleforskning ble nylig etablert på KG Jebsen senter for Diabetesforskning.

Stamcelleforskningen er ledet av Prof. Helge Ræder. Han har etablert en human cellemodell for diabetes basert på hudceller fra MODY-pasienter hvor hudcellene er omdannet til voksne stamceller (såkalte hiPSCs) som for tiden omdannes videre til insulin-produserende beta-celler gjennom en rekke forstadier som rekapitulerer den embryologiske utviklingen av beta-cellene.

Forskningens hovedmål er å studere disse forstadiene til beta-celler for å se hvilke signalveier og regulatoriske forhold som spiller en vesentlig rolle for utvikling av diabetes. Det benyttes både cellebiologiske metoder, proteomikk-metoder (kvantitativ proteomikk med TMT-farging av proteinene, målrettet proteomikk ved SRM og ulike anrikningsmetoder for å se på effekter av post-translasjonelle modifikasjoner), genom-metoder og epigenom-metoder inkludert miRNA-profilering.

Kompetanse i gruppen omfatter klinisk oppfølging av pasienter, stamcellebiologi, proteomikk og bioinformatikk.

Gruppeleder: Helge Ræder

Les mer om stamcelleaktivitetene på gruppens BLOGG.

ksterne samarbeidspartnere

• Rohit Kulkarni, Joslin Diabetes Center, Boston, US