Home
Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Bli UiB-student

Universitetet i hjertet av byen

Bergen er en varm og inkluderende by hvor universitetet ligger i gangavstand til det meste.

Studenter på den blå steinen
Det meste av campus ligger i gangavstand til uteliv, kafeer, butikker og fritidsaktiviteter. Og bor du på hybel i sentrum, trenger du ikke å tenke på buss, bil og Bybanen. Det er bare å ta beina fatt til forelesninger og lesesal.
Photo:
Elias Dahlen

Main content

Det meste av campus ligger i gangavstand til uteliv, kafeer, butikker og fritidsaktiviteter. Og bor du på hybel i sentrum, trenger du ikke å tenke på buss, bil og Bybanen. Det er bare å ta beina fatt til forelesninger og lesesal.

- Det er noe med den kompakte byen. Å kunne gå av Bybanen, spasere 500 meter og gå rett inn på psykologisk fakultet, det kan jeg ikke gjøre ved andre universiteter, sier psykologistudent Simen Bø fra Asker. 20-åringen kom til Bergen høsten 2015.

Hans første møte med universitetet var det store velkomstmøtet i Grieghallen. 

- På forhånd hadde jeg hørt de vanlige stereotypene om bergensere. De var høylytte og snakket bare om Brann. Det stemmer ikke. Jeg merker ikke forskjell på studenter fra Bergen og fra andre deler av landet, sier Bø og beroliger andre østfra:

- Det er veldig mange østlendinger her, hvis noen skulle få akutt hjemlengsel.

    En myk landing

    Det var faddergruppen som gjorde at studenttilværelsen fikk en god start for Bø.

    - Fadderordningen er veldig god på UiB. Vi ble tatt med rundt i byen og på universitetet. Deretter var det å bli kjent med de andre i gruppen.

    Fadderordningen gir nye studenter en myk overgang til studier og en ny tilværelse på universitetet. Det er rundt 1000 faddere i sving, som også blir kurset før de skal veilede de nyankomne. Fadderne får blant annet innføring i rusforebygging, kulturforståelse og inkludering.

    22 år gamle Julie Holmås fra Tønsberg studerer sammenliknende politikk på UiB, og husker godt sitt første møte med studenttilværelsen.

    -  Jeg hadde fått beskjed om at informasjonsmøtet var i Salem-salen bak kinoen. Jeg kjente ingen som skulle dit. Det var ikke bare meg som synes det var litt skummelt, minnes hun.

    Men det tok ikke lang tid før hun og de andre studentene havnet i ulike faddergrupper.

    -  Det er en fin måte å bli kjent med andre studenter og nye omgivelser. Man får god informasjon og mange venner i løpet av kort tid, sier hun og beroliger:

    - Det er bare stort og skummelt i 30 minutter.

    Bergen i verden

    Bergen har lange tradisjoner som handels- og sjøfartsby, med blikket rettet mot verden. Det er en tradisjon UiB er stolt av å videreføre. Hvert år kommer det mer enn 1000 internasjonale studenter og forskere til byen mellom de sju fjell.

    Og mange studenter fra UiB drar på utveksling. De kommer hjem med nye erfaringer og venner for livet. 

    Holmås tilbrakte et år i Argentina i fjor som utvekslingsstudent. Å dra på utveksling anbefaler hun alle andre studenter å gjøre. Det ødelegger ikke studieprogresjonen.

    - Det er enkelt å dra et semester eller to. Det høres skummelt ut, men det er bare før man kommer frem, sier hun og forteller om et lærerikt opphold.

    -  Jeg hadde stort utbytte faglig. Det ga meg mye og man lærer å takle mange slags utfordringer.

    - Var det like utfordrende å flytte til Bergen?

    -  Bergensere er som søramerikanere. I Argentina snakker alle med hverandre. De setter seg alltid ved siden av hverandre på bussen, selv om det er andre ledige seter. Noe annet er uhøflig, sier hun og konstaterer:

    - Bergen er en varm og inkluderende by, det merker man fort når man kommer hit for første gang.

      Fremragende forskning

      UiB er kjent for et høyt faglig nivå, og er blant de beste lærestedene på landsbasis. Mange av forskningsmiljøene har status som sentre for fremragende forskning, en utmerkelse Forskningsrådet bare gir de beste forskningsmiljøene i Norge.

      Det er noe også psykologistudent Simen Bø har oppdaget. Han vil forske innen faget han brenner for. 20-åringen har planen klar.

      - Jeg tenker på en mastergrad, bli stipendiat og forske enten her på UiB, eller på Universitetet i Oslo. Om jeg blir i Bergen kommer litt an på min egen innsats og jobbmulighetene.

      Og Bø har ikke tenkt å la det bli med tanken. Han er allerede skribent for «Katarsis», et tidsskrift på psykologi. Han er også medlem av studentorganisasjonen «Scientia» for forskningsinteresserte psykologistudenter.

      Språk åpner dører

      Silje Marie Geithus (21) fra Førde dro til Kina etter videregående. Nå er hun i gang med studier i kinesisk på UiB.

      - Grammatikken er vanskelig. Men det er en terskel man må over. Og så sies det at språkstudier kan åpne mange dører karrieremessig. 

      Og Geithus har rett. Kandidatundersøkelsen viser at studenter med språk i bacheloren gjør det bra på arbeidsmarkedet.

      - Hvilken jobb sikter du mot?

      - Jeg drømmer om å bli noe innen diplomatiet. Men jeg vet at det er tøffe krav for å komme inn på aspirantskolen. Jeg må nok finne på noe som er mer relevant enn bare språk i tillegg. Mulig jeg kommer til å ta en annen bachelor også.

      80 prosent av UiBs studenter er i jobb kort tid etter studiene, viser universitetets egne spørreundersøkelser. Flertallet oppgir også at de får brukt utdanningen fra UiB i jobbsammenheng.

      I et samfunn som endrer seg, er breddeutdanning viktig. Teoretisk kunnskap er ofte en god plattform for videre læring og omstilling, uansett hvilken studieretning og yrke du etter hvert velger. UiB er en god start på et fremtidig yrkesliv.

      Inn i fremtiden

      UiB er fremtidsrettet. Som eneste universitet i Norge blir så godt som alle eksamener gjennomført digitalt. UiB vil også utnytte styrken ved å samarbeide i klynger.

      Høsten 2017 åpnet den store medieklyngen, Media City Bergen. Her finner du UiBs medieutdanning, i tillegg til BA, BT, TV 2, NRK og teknologiselskapet Vizrt. Sistnevnte leverer ulike løsninger til en mediebransje i raskt endring.

      Det er meningen at de ulike miljøene skal lære av hverandre og drive knoppskyting av nye, spennende medieselskaper.  Som student kommer du tett på en bransje som byr på jobbmuligheter etter utdanningen.

      Byggingen av den nye Alrek helseklyngen er nå i gang. Andre klynger som UiB kommer til å satse på i fremtiden, er det marine fagmiljøet, middelaldermiljøet og innen klimaforskning.

      En aktiv studenttilværelse

      Cedrik Lyngroth (24) fra Grimstad tar master i samfunnsøkonomi. De som velger Bergen og UiB, kan glede seg, ifølge den kommende økonomen.

      - Vi har egne aviser, vi lager tv og så inviteres det mange spennende gjester til Studentersamfunnet. Det er utrolig mange matnyttige aktiviteter her.

      Rundt 30 000 studenter på UiB og høgskolene i Bergen nyter også godt av Studentsamskipnaden i Bergen sitt velferdsarbeid for studenter. Trening, bolig, kafé, helse, det finnes knapt den aktiviteten ikke Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen) kan hjelpe nye og gamle studenter med.

      Lyngroth tror mange bekymrer seg unødvendig når de først har bestemt seg for å dra til Bergen.

      - Mange tror at de ikke skal få venner, eller et sted å bo. Det ordner seg alltid.  Det er så bra organisert her. Alle får venner gjennom studiene og gjennom aktivitetene tilknyttet universitetet, sier han og avslutter:

      - Faglig er UiB et bra sted å være med gode lærekrefter. Du kommer til å bli stolt av å studere her.

      Velkommen til UiB og den kompakte byen!