Home
Geophysical Institute

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Modellering av vind i Nordsjøen

Torge Lorenz disputerer meded avhandlingen ”Dynamical downscaling of North Sea winds: Reanalysis and ensemble predictions”.

Torge Lorenz
Torge Lorenz
Photo:
Marit Hommedal

Main content

Lorenz har jobbet med modellering av vind i Nordsjøen i forbindelse med vindkraft til havs. I  vindkraftsektoren trengs nøyaktige vind data for å vurdere energiproduksjon fra potensielle vindparker. Nøyaktige prognoser av vind også er viktig, for eksempel for å se om skip kan gå til sjøs for installasjon og vedlikehold av vindturbiner.

Lorenz assimilerte vinddata fra satellitter i sine høyoppløselige atmosfæriske modelleringer, for å få bedre estimat for energiproduksjon fra vindturbiner i Nordsjøen. Vindfordeling i tid og rom forbedres også.

Moderne værprognoser er gjennomført med et modell-ensemble. Dette betyr at flere værprognoser er beregnet for samme region og tidsperiode, og de ulike prognoser har små forskjeller i startbetingelsene og modell-ligningene. Slike ensembleprognoser tillater å vurdere usikkerheten i værprognosen.

Lorenz undersøkte hvor mange medlemmer det må det være i et ensemble for å få nøyaktige korttidsprognoser av vind nær overflaten. Han har jobbet spesielt med regionale modeller, drevet av globale prognoser fra det European Centre for Medium-Range Weatherforecasts. I tillegg undersøkte Lorenz effekten som usikkerheten i sjøtemperatur har på regionale ensembleprognoser av vind ved overflaten. Han også utviklet en metode for å lage små forstyrrelser som representerer usikkerheten i sjøtemperatur i modellen på en realistisk måte.

Personalia
Torge Lorenz ble født i Dithmarschen, Tyskland, i 1985. Han fullførte sin diplomutdanning i meteorologi ved Universitet i Hamburg i 2011.

Siden 2013 har han vært ansatt som stipendiat ved Uni Research i Bergen, finansiert av Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (NORCOWE). Veiledere har vært Angus Graham and Idar Barstad fra Uni Research, professor Joachim Reuder fra Universitetet i Bergen, og Inger-Lise Frogner fra Meteorologisk institutt.