Home
Department of Information Science and Media Studies

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Forskning

Analyserer logiske systemer

Professor Thomas Ågotnes forsker på gruppekunnskap og logikk. Planen var å bli konsulent, men så tok han et emne i logikk ved NTNU.

Professor Thomas Ågotnes.
Thomas Ågotnes er professor i informasjonsvitenskap ved Infomedia og gjesteprofessor ved Zhejiang University i Kina. – Jeg får mye ut av samarbeidet med kinesiske forskere og studenter, forteller han.
Photo:
Ingrid Aarseth Johannessen, UiB.

Main content

Thomas Ågotnes er professor ved Infomedia, og underviser denne høsten i sosial nettverksteori. Han er aktuell med ny artikkel innen «artificial intelligence» om gruppekunnskap.

– I artikkelen skriver jeg om formalisering av gruppekunnskap. Jeg er interessert i hva det vil si at en gruppe vet noe og hva som er gyldige prinsipper for å resonnere om slik kunnskap og om aggregering av informasjon, sier Ågotnes.

Underviser i Kina      

Infomedia-forskeren er en del av et stort internasjonalt fagnettverk og har samarbeidspartnere i 20 land.

– I nesten alle mine prosjekt samarbeider jeg med andre. Det går mye i e-post og Skype, og det blir en del reising, sier Ågotnes.

Professoren reiser mye til Kina og er gjesteprofessor ved Zhejiang University. I juni 2018  er han medarrangør for konferansen CLAIR 2018 i Kina om logikk og argumentasjon.

– Jeg får mye ut av samarbeidet med kinesiske forskere og studenter, og trives godt ved universitetet i Kina. Det har vært en økende interesse for logikk i Kina de siste ti årene, sier Ågotnes.

Kombinerer fagfelter i egen forskning    

Ifølge Ågotnes er logikk, som er hans spesialområde, en tverrfaglig disiplin.

– Det dreier seg om formalisering av resonnering av ulike typer interaksjon, og vi kombinerer logikk med fundamentale modeller fra andre disipliner som økonomi, matematikk, sosiologi, filosofi og statsvitenskap, for å nevne noen. Det er utrolig spennende, og vi har mye å hente ved å kombinere fagfelter, sier han.

– Hvordan oppstod din interesse for logikk?

– Den oppstod da jeg tok et emne innen logikk ved NTNU og hadde en dyktig professor som foreleser. Jeg hadde egentlig tenkt til å jobbe som konsulent etter endt studier, sier Ågotnes som har grad i datateknikk fra NTNU.

– Logikk var ikke spesielt populært på det tidspunktet, men jeg likte det veldig godt og følte da at jeg fant min ting. Det ble derfor naturlig for meg å ta doktorgrad i informatikk og skrive om logikk og kunstig intelligens, sier han.