Home
Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
#RealfagUiB

Dette bør du vite om studiet i geologi

– Det gøyeste med geologi er at det er veldig praktisk, med feltarbeid og ekskursjoner i nesten alle fag, sier student Dina Hauge.

Dina Hauge studerer geovitenskap, retning geologi ved UiB
STUDERER GEOLOGI: – Når folk hører om geologi, tenker de gjerne olje - og det er det. Men geologi er mye mer enn bare olje. Med klimaendringer og mye mer ekstrem nedbør som forårsaker skred og flom, er det bruk for geologer som kan være med på sikre og forebygge.
Photo:
Eivind Senneset

Main content

– Det er veldig gøy å se ting vi har lært om i forelesningene ute på feltarbeid. Vi får en annen tilnærming til faget, sier Dina Hauge.

Hun er student på bachelorprogrammet i geovitenskap, med studieretning geologi. Det er et studie som er kjent for det gode sosiale miljøet, sier hun.

– Alle de praktiske øvelsene og ekskursjonene er nok en viktig grunn til det. Vi blir veldig godt kjent med både medstudenter og professorer, og vi lærer å samarbeide med forskjellige folk, ikke bare de vi er mest med. Det er viktig for alle jobber man skal ha i fremtiden, seier Dina.

Feltarbeid og ekskursjonar

Nylig var studentene på feltkurs i Spania, men de reiser også mye rundt i Norge, spesielt i Oslo-området og på Vestlandet.

– Vi har blant annet undersøkt gamle gruver og vært på tokt i Fanafjorden, der vi fikk se hvordan man jobber med å hente inn prøver og analysere disse for å se historien til fjorden. Da kan man se hvilke underjordiske skred som har gått, og på is-avsetningmaterialet som man kan bruke for å finne ut mer om istidene i området.

– Noen som begynner på studiet synes realfagene første semester er litt tunge, men det er bare å glede seg til andre semester, for fra der av er det mange praktiske øvelser og feltarbeid, sier Dina

På geologi blir du tatt godt imot

Dina kjente ingen da hun startet opp som fersk student på geovitenskap, retning geologi. 

– Jeg så bare et kjent ansikt på hele kullet, og ingen på mitt eget studie, men det gikk helt fint. De fleste kjenner ingen når de begynner, så alle er like nervøse. MatNat (Realfag UiB) har et veldig godt opplegg for å ta i mot nye studenter og gjøre overgangen fra videregående skole til studiet lettest mulig. Istedetfor at kullet bare møtest på forelesninger og i fadderuken, har vi quizer, bli-kjent leker, omvisning og innføring i hva man må huske på som ny student. Det var veldig gøy!

Selve fagene kjente hun lite til da hun startet på geovitenskap. 

– Jeg hadde ikke geofag på vgs, så det eneste jeg visste var det lille vi hadde i geografi om fossil og jordens oppbygging. Vi lærer om hvordan jorden ble dannet og har utviklet seg frem til i dag, og hva som vil skje fremover. For eksempel lærer vi om hvordan man kan studere isbreer for å se hvordan klimaet har vært tidligere.

Jobbmuligheter med geologi

Planen videre er å søke på et av masterprogrammene, og kanskje jobbe med tunneler, veibygging, ras eller sikring.

– Det er så mye man kan gjøre. Å jobbe med å forebygge ras virker spennende. I Norge har vi mye fjell, og landskapet setter grenser for infrastrukturen. Vi må vite hvor vi kan bo trygt og lage veier, og da trenger man geologer som kan ta slike vurderinger.

Mange geologer får jobb i oljenæringen. Men det stopper ikke der.

– Når folk hører om geologi, tenker de gjerne olje - og det kan det være. Men geologi er mye mer enn bare olje. Med klimaendringer og mye mer ekstrem nedbør som forårsaker skred og flom, er det bruk for geologer som kan være med på sikre og forebygge. Vannkraft og olje har vært gode måter å skaffe energi på, og vi har kanskje ikke brukt mulighetene til å utnytte andre typer energi som bølgekraft eller jordvarme. I fremtiden kan dette bli energikilder vi får mer nytte av, og dette kan geologer bidra til å finne ut av.

Hvem vil du si geovitenskap er for?

– Alle som er litt interesserte i naturen og jorden. Det går veldig mange friluftslivinteresserte folk på studiet, som gjerne vil være mye ute, både på studiet og når de begynner å jobbe. Men generelt, folk som liker realfag, bør virkelig vurdere dette studiet.