Home
Department of Information Science and Media Studies

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Student

Studenter sporer blikk med tek-briller

Med avansert, ny teknologi kartlegger studenter på medie- og interaksjonsdesign hvor brukere av skjermbasert innhold fester blikket, hvilken puls de har og om de svetter.

Next
Studenter MIX
Institutt for informasjons- og medievitenskap har gått til innkjøp av nytt teknologiutstyr som skal brukes til forskning og undervisning. Her får studentene opplæring i hvordan det skal brukes. Nummer tre fra høyre er Kristine Jørgensen, professor og faglig leder for studieprogrammene i medie- og interaksjonsdesign.
Photo:
Simon Skjelvik Brandseth, UiB
1/2
Studenter MIX
Tredagerskurset ble holdt av Leanne W.S. Loijens (avbildet), som er konsulent innen adferdsforskning i Noldus.
Photo:
Simon Skjelvik Brandseth, UiB
2/2
Previous

Main content

Masterstudentene har vært på tredagerskurs i bruk av «mobil observasjonslab» fra Noldus, som tilbyr utstyr og software til adferdsforskning. I pakken, som Institutt for informasjons- og medievitenskap (Infomedia) har kjøpt, inngår mobil lab med tre kameraer, «eyetracking»-briller, armbånd som registrerer puls og svette, og egen software.

– Utstyret som vi har kjøpt kan kombineres eller brukes hver for seg. Alt er fleksibelt, og kan brukes overalt. «Eye trackers» er for eksempel briller som en tar på seg, og som kan brukes både inne og ute på gaten. Brillene gir oss nøyaktig informasjon om hvor blikket til personen er til enhver tid, sier Kristine Jørgensen, professor og faglig leder for studieprogrammene i medie- og interaksjonsdesign.

Ønsker informasjon om hvordan brukere kikker 

Teknologien skal brukes i undervisning innen interaksjonsdesign, og til forskning. Masterstudentene i medie- og interaksjonsdesign skal til våren ha feltarbeid i emnet MIX302, og her vil utstyret bli brukt for at de skal lære metoder for feltstudier. Neste vår skal også bachelorstudentene lære seg å bruke teknologien.

– Utstyret kan anvendes innen flere disipliner, og er i utgangspunktet psykologisk orientert. Vi skal bruke det for å undersøke hvordan brukere interagerer med teknologi, som iPad, mobiltelefoner, PC og andre skjermbaserte medier. Vi ønsker å få informasjon om hvordan brukere kikker og opplever innhold på skjermer, som hvor blikket går når de surfer på nett, hvilken mimikk de har i ansiktet når de leser nyheter, og om pulsen stiger når de spiller dataspill, sier Jørgensen.

Masterstudent, Johanne Marie Christensen Ågotnes, ble imponert over teknologien fra Noldus.

– Det var veldig kult å teste. Alt utstyret får plass i en liten koffert på omtrent 11 kilo. Jeg trodde ikke det var mulig å få så mye utstyr i en liten koffert, sier Ågotnes.

Skal gjøre feltstudie om «gaming»

Studenten ønsker å gjøre en feltstudie innen «gaming», og tror at armbåndet fra Noldus vil passe perfekt for hennes feltstudie.

–  I min studie er det nok armbåndet som er mest aktuelt. Jeg ønsker å måle hvilken puls spillere har når de «gamer», og hvorvidt de begynner å svette i stressende situasjoner. Under opplæringen øvde vi på lignende situasjoner ved å spille tetris, og da så vi hvor lett det er å fremprovosere reaksjoner. Det ønsker jeg å undersøke nærmere i egen feltstudie, forteller Ågotnes. 

Infomedia er ikke alene om å ha teknologi fra Noldus ved UiB, også psykologi og musikkterapi ved Griegakademiet har tatt den i bruk. Jørgensen utelukker ikke samarbeid med andre disipliner.

– Det er absolutt en mulighet for å tenke tverrfaglig samarbeid, og ha en dialog med de andre om hvordan de bruker teknologien, sier Jørgensen.