Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Pasienter med et familiært diarésyndrom

Hilde Løland von Volkmann disputerer tirsdag 20. mars 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Gastrointestinal disturbances in patients with Familial GUCY2C Diarrhea Syndrome"

Main content

I dette arbeidet har vi studert en familie med opprinnelse fra Vestlandet med en dominant nedarvet sjelden genfeil, en GUCY2C-mutasjon som medfører overaktivering av Guanylat cyklase C(GC-C)-reseptor i tarm, Denne er funnet hos 35 personer og fått betegnelsen Familiær GUCY2C Diaré-syndrom (FGDS). GC-C-reseptoren aktiveres av hormonene guanylin (GN) og uroguanylin (UGN) samt enterotoxiner fra E.coli-bakterier (ETEC). Dette fører til økt utskillelse av væske, noe som forklarer hvorfor nesten alle pasientene har diaré og mageplager.

25-30 % av medlemmene i denne familien har fått påvist Crohns sykdom (CD), en kronisk betennelsestilstand i tarmen. 30 % av familiemedlemmene er opererte for tarmslyng. Selv om FGDS-pasientene ikke har mye smerter i magen, passer symptomene deres med det man kan observere hos pasienter med irritabel tarm-syndrom (IBS). Vi ønsket å studere tarmene til FGDS-pasientene.

Vi kombinerte ultralyd av tarm med en motilitetskapsel (som måler transittid, pH, trykk og kontraksjoner) samt hormonanalyser i blod. Vi viste at tarmenes bevegelighet og evne til å transportere innhold var redusert hos FGDS-pasientene. Når vi sammenliknet transittiden av kapselen gjennom tarmene, brukte FGDS-pasientene dobbelt så lang tid på å få ut kapselen som de friske gjorde. I tillegg fant vi at tarmhormonet serotonin (som påvirker viktige tarmfunksjoner som sekresjon og bevegelse) var lavere hos FGDS-pasientene etter et måltid sammenliknet med de friske kontrollpersonene. Analyser av tarmhormonene GN og UGN viste at FGDS- og CD-pasienter hadde lave verdier sammenliknet med friske, mens IBS-pasientene hadde verdier som lå mellom disse gruppene.

Vi har konkludert at når GC-C-reseptoren blir kronisk overaktivert, så nedsetter dette ikke bare tarmbevegelsene, men også noen viktige tarmhormoner, og vi kan peke på nye momenter i regulering av tarmens bevegelser. Vi foreslår at blodprøve med måling av tarmhormonet GN kan være viktig å måle hos andre grupper med plagsom diaré.

Personalia
Hilde Løland von Volkmann (f.1966) studerte medisin ved Heinrich Heine Universität i Düsseldorf, Tyskland, fra 1985-1991, og har fra 1994 arbeidet på Medisinsk avdeling Haukeland Universitetssykehus. Hun er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer.