Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Pressemelding

Forslag til ny struktur innen UH-sektoren lagt frem

25. mars presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen Regjeringens forslag til ny struktur innen høyere utdanning og forskning. – Dette er et godt utgangspunkt for videre satsing på kvalitet i utdanning og forskning, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte 25. mars strukturen i høyere utdanning og forskning.
Photo:
Kunnskapsdepartementet, Flickr (arkivfoto.)

Main content

Selve strukturmeldingen vil bli fremlagt fredag 27. mars. I presentasjonen fremkom det at det ikke er aktuelt å fusjonere institusjoner med tvang.

– Hele utgangspunktet for meldingen var hvordan vi øker kvaliteten. Eventuelle sammenslåinger vil i noen tilfeller være fornuftig dersom grunnlaget er tilstede, men det bør ikke være noe mål i seg selv å fusjonere institusjoner. Det er et av flere virkemidler som kan benyttes, men er ikke det eneste saliggjørende. Det synes jeg kommer bra frem i regjeringens forslag, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.

For Universitetet i Bergen og utdanningsinstitusjonene i Bergen betyr dette stor grad av selvbestemmelse for veien videre.

– Vi har vår plan som vi har frontet hele veien. Vi oppretter en rekke kunnskapsklynger sammen andre utdannings- og forskningsinstitusjoner og næringsliv, vi vil ha en mer robust instituttsektor og et tettere samarbeid om enkelte fag både med Norges Handelshøyskole (NHH) og Høyskolen i Bergen (HiB). 

 

Må ta hele sektoren i bruk

Røe Isaksen la opp til et tettere samarbeid med institutter og kunnskapsinstitusjonene, 

– Det er vi glade for. Det vil støtte vårt arbeid med å opprette kunnskapsklynger. Skal vi bygge kvalitet i forskning, må vi ta hele sektoren i bruk. Det innebærer også instituttene, sier Olsen.

Selv om det ikke blir krevd sammenslåinger, vil UiB utrede en fusjon med Kunst og -designhøyskolen i Bergen. 

– Vi er allerede i en god dialog med høyskolen, sier rektor.  

 

Skjerper kvalitetskravene

På pressekonferansen la Røe Isaksen frem skjerpede kvalitetskriterier til forsknings- og utdanningsinstitusjonene. 

– Vi ser på hvor mange ansatte som har doktorgrad, hvor mange studenter som søker og gjennomfører høyere utdanning og hvor mye tid studentene bruker på studiene. I tillegg vurderer vi hvor mye forskning som blir publisert og hvor mye eksterne forskningsinntekter institusjonene får, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

– Dette ser vi på som viktig, sier Dag Rune Olsen. 

Regjeringen skjerper også kravene for å opprette master- og doktorgradsprogrammer for å sikre at de er forankret i solide nok fagmiljøer. I tillegg vil regjeringen også skjerpe kravene for å kunne bli vitenskapelig høyskole eller universitet.

– Vi opphever den såkalte frysen i strukturen. Det betyr at høyskoler igjen kan søke om å få bli universitet, men samtidig skjerper vi kravene for å få en slik godkjenning, sier Røe Isaksen.

 

Nevnte ikke finansieringsmodell

Forslag til finansieringsmodell ble ikke nevnt på Kunnskapsdepartementets pressekonferanse. 

– Vi ser frem til at KD presenterer innholdet i finansieringsmodellen. Den bør understøtte arbeidet med å bygge opp forskningsmiljø i verdensklasse, sier rektor. 

Regjeringen setter også lederskap på agendaen. 

– Det er positivt at en ønsker en debatt om godt lederskap, men man må ikke se seg blind på modeller. Valgte ledere kan også være gode ledere, sier Olsen.