Hjem
Dyreavdelingen

Soneinndeling og HMS rutiner

Arbeid med laboratoriedyr er en velkjent risikofaktor for allergiske lidelser. Alle som arbeider med forsøksdyr må ha høy oppmerksomhet rundt risikoen for å utvikle allergi. Tiltak som soneinndelinger og HMS-rutiner er svært viktig.

Hovedinnhold

Bekledningsrutiner og rutiner for bruk av personlig verneutstyr er spesielt viktig i denne forbindelsen. Viktig er også hvordan en beveger seg i dyreavdelingen med tanke på barrierer.

Bekledningsrutiner

Alle som kommer inn på Dyreavdelingen skal kle seg om.

Vivarium:

Skal man kun til 4. etg/ kontorer i Vivarium, kan man benytte overtrekksko (blå ”plastsokker”) og blå frakk over sine egne klær. I alle andre tilfeller skal man kle seg i blå bukse,  blå t-skjorte og overtrekksko. Grønne operasjonsklær til de som arbeider med store dyr. Dersom en vet at en vil komme til å arbeide her over noe tid, bør dere kjøpe egne sko til bruk her på avdelingen.
Garderoben i 1. etg Vivarium er brukergarderobe. Denne er innredet med hyller der man kan legge klærne sine. Dersom man ønsker det, kan man merke en av disse hyllene med navn. Det anbefales at man ikke bringer med seg verdisaker til Vivarium, da hyllene er åpne. Husk også å ta bort navnet på hyllen når ditt prosjekt på huset er ferdig, så andre kan benytte boksen i stedet.

Dyrestallen BBB:

Publikumsgarderober til svart sone (dyreavdelingen) finnes i slusen som skiller grå- og svart sone i 7 etg. Her gjelder også blå bukse,  blå t-skjorte og overtrekksko, helst egne sko til bruk for avdelingen.

For begge avdelinger:

Når en går inn i dyrerom, skal en ta på overtrekksfrakk som er inne på hvert forrom. Denne tar en av før en går ut av dyrerommet. Overtrekksfrakkene skal IKKE ut i korridor. I tillegg når en arbeider med dyrene, skal en ha hette, hansker og P2 støvmaske med ventil. Hendene skal være rene når du går ut av dyrerommet.

Godt gjennomførte rutiner er ikke bare viktig når det gjelder å hindre allergener, men også når det gjelder å hindre smitte og uønskede mikroorganismer. Dette er risikabelt både for helse og forsøksresultater. Standard mikrobemiljø en del av standardiseringen av forsøksdyret, noe som er viktig for å redusere ”støy” og uønsket variasjon i forskningsresultater.

Til og fra sykehuset

Ferdsel innendørs til og fra sykehuset og Dyreavdelingen

Det er viktig at alle skifter sko og klær når en går fra sykehuset og inn i Dyreavdelingen, og motsatt. Selv om du ikke teknisk sett går utendørs, er sykehuset langt fra en ren sone, og ikke en del av Dyreavdelingen. Videre er sykehuset også opptatt av å ikke dra allergener med inn til sykehusets arealer. Derfor skal en som minstekrav ikke bruke samme sko på sykehuset som i Dyreavdelingen, og du skal ha ett sett med klær som du kun bruker på sykehuset, og ett sett som du kun bruker på Dyreavdelingen. Skal du ut til sykehuset kun en liten tur, er minstekrav å skifte sko i slusen, og tar på en ren hvit frakk, evt en som du oppbevarer i garderoben kun til bruk for sykehuset. Det samme gjelder for ferdsel til og fra laboratoriebygget til Dyreavdelingen.

Hansker/håndhygiene

Alle rom skal være utstyrt med hansker i diverse størrelser. Vi oppfordrer alle til å være flink å benytte hansker når de arbeider. Hendene skal alltid vaskes når dere forlater arbeidet, eventuelt spriter av også (spritdispensere er satt stategisk rundt om kring). Om noe skulle mangle, ønsker vi tilbakemelding, slik at vi har mulighet til å rette opp i dette.
Vi anbefaler kun bruk av nitrilhansker. Latekshansker gir ofte allergi, og vinylhansker får for lett hull.

Hansker skal kun benyttes på dyrerom eller i laboratorier, og ikke når du ferdes i korridorer eller personalerom. Der skal du gå med rene hender. Dørbrytere, håndtak, telefoner o.s.v. er vanlige smittekilder, og også et greit sted for allergener å sette seg.

Hetter og støvmasker

Hette og støvmasker skal være utplassert strategiske steder på avdelingen (forrom til dyrerommene). Merk at vanlige munnbind kun beskytter deg og dyrene mot dråpesmitte, og skal kun benyttes på operasjonssal store dyr. For å beskytte deg selv mot støv og allergener, skal du bruke en maske med filter (minimum klasse P2). Dette kan man få utlevert ved henvendelse til staben om du ikke finner det på forrommene. Du kan også kjøpe dine egne andre steder og ta med. Sørg bare for at masken er minimum av klasse P2. Sykehusets sentrallager har slike masker til salg, også UiBs leverandør av personlig verneutstyr, Victoria AS.

Åndedrettsvern

For de som ønsker å ta ekstra forholdsregler (er i fare for å utvikle allergi eller har utviklet allergi), kan vi anbefale innkjøp av personlig åndredrettsvern, f.eks. en friskluftsmaske, hvis du ikke har mulighet til å fjerne deg helt fra dyrene. Det finnes flere på markedet som er hensiktsmessig i bruk, lett å bære og lett å vedlikeholde. Universitetet har avtale med Victoria AS  (www.victoria.no) ved kjøp av verneutstyr. De holder til på Danmarksplass og Godvik. Det kan være vel verdt å undersøke muligheter og priser hos dem og be om anbefalninger derifra om du tenker på å skaffe deg en friskluftmaske. Henvend deg til din arbeidsgiver/avdeling for bestilling.

Forflytning mellom soner

Transport av dyr skal kun skje i spesielle transportkasser og alltid tildekket for å unngå spredning av allergener. Forsøk skal planlegges og gjennomføres slik at minst mulig dyr trafikkerer frem og tilbake mellom sonene, og kun når forsøket ikke kan gjennomføres innenfor samme sone. Utstyr, som anestesiapparater og lignende skal heller ikke fraktes mellom sonene eller mellom avdelingene. Unntaksvis gjelder små håndinstrumenter og lignende, som lett kan rengjøres og desinfiseres. Det er ikke tillatt å oppstalle dyr i laboratoriene eller utenfor selve dyrestallen.

Ren og skitten heis på Vivarium
Vivarium har ren og skitten heis. Ren heis er nærmest inngang/ midt i bygget. Skitten heis er borterst i korridoren mot det nye laboratoriebygget. Dyr, skitne kasser, avfall og annet som har vært i kontakt med dyr eller allergener skal fraktes i skitten heis. Skal du opp til kontorene/til ren sone, skal du ikke komme i fullt operasjonsutstyr eller med overtrekksfrakk fra dyrerommene. Skal du bare spørre om noe kan det derfor være lettere å bare ringe opp til kontoret. Det er telefoner på alle dyrerom og operasjonssaler.

Dyrestallen BBB

Arbeid med dyr skal kun foregå i grå eller i svart sone i 7 etg. Grå sone er laboratoriearealer der det arbeides med enkeltdyr i forsøk (Biomed). Svart sone er dyreavdelingen, med oppstalling av forsøksdyr med laboratorier for arbeide med dyregrupper i forsøk (langtidsforsøk). (Dyreavdelingen BBB). Dyr eller dyreprodukter skal ikke bringes til hvit sone (laboratorier uten arbeid med dyr, og kontorarealer).

Orden og avfall

Det må holdes orden i avdelingen for at renhold skal kunne gjennomføres tilfredsstillende. Alle har ansvar for at det holdes ryddig og rent i laboratoriene og operasjonssalene. Benker skal vaskes etter endt arbeidsdag og så ofte som nødvendig. Tomme dyrebur skal bringes tilbake til dyreavdelingens vaskehall snarest. Risikoavfall skal i risikokartonger og/eller i fryser/kjølerom.