Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Athen

Filosofikurs i Athen våren 2018

Polis og fysis—byen og naturen—er tema. Kurset vil gi en bred og grundig innføring i den greske tenkning omkring etikk, politikk og natur. Sokrates, Platon og Aristoteles vil være hovedfigurer, men vi vil også ta for oss før-sokratikere, tragedieforfattere, sofister og politiske talere. Disse rammene vil gi en dypere forståelse av tenkningens opphav og utvikling. Kurset finner sted i Athen 23. april – 11. mai.

akropolis_utsikt_mot_resized.jpg

Utsikt mot akropolis fra Lofos Likavitou

Kurset er satt sammen av Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (FoF) og kan ved Universitetet i Bergen UiB) primært tas under emnekodene FIL233 og FIL333. UiB-studenter som allerede har tatt en av disse kan ta kurset under en av de åpne emnekodene (FIL231/232/310).

Studenter som har en aktiv studierett ved et annet universitet eller ved en høyskole i Norge kan søke om å få ta enkeltemne ved Det humanistiske fakultet, UiB. Dette gjør de ved å søke om hospitantstatus (søknadsfrist 1. desember 2017). Les i så tilfelle gjennom informasjonen om dette på siden Hospitant ved det humanistiske fakultet.

Kurset finner sted ved Det Norske Institutt i Athen. Undervisningen inkluderer forelesninger, seminar, presentasjoner, veiledning og ekskursjoner til steder i Athen som er sentrale rammer for filosofien. Eksamen (innlevering av essay) gjøres elektronisk i UiB sitt eksamenssystem Inspera i medio/ultimo mai 2018.

Faglig innhold og praktiske spørsmål

Informasjon om det faglige opplegget vil legges frem på et møte i januar-februar. I forbindelse med dette møtet vil også hver deltaker få en første veiledningsrunde for å sirkle inn tema for individuelt essay. Vi vil også gå gjennom praktiske spørsmål dere måtte ha. Studenter som ikke befinner seg i Bergen under informasjonsmøtet vil bli tilbudt ett individuelt opplegg.

Søknad

Send søknad innen 1. februar til:

Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, UiB

5020-Bergen

eller på e-post: studierettleiar@fof.uib.no

Det er ikke laget noe spesielt søknadsskjema. Men i søknaden ønsker vi at du oppgir:

• De andre emnene du skal ta våren 2018 (gjelder UiB-studenter)
  • Telefonnummer
  • Studentnummer (gjelder UiB-studenter. Studenter fra andre institusjoner som søker hospitantstatus her ved HF-fakultetet ettersender UiB-studentnummeret så snart de har fått dette.)
  • UiB-epostadresse (studenter fra andre utdanningsinstitusjoner oppgir annen e-postadresse frem til eventuell opprettelse av egen UiB-konto)
  • Hvilke emner du har tatt tidligere

Søknadene vil bli behandlet så raskt som mulig og en innvilgning blir å anse som en bindende påmelding. De som blir tatt opp, vil bli invitert til et informasjonsmøte ved FoF for å gå igjennom praktiske spørsmål dere måtte ha.

Vær oppmerksom på at det er et begrenset antall plasser på kurset. Studenter som ikke tidligere har deltatt på Athen-seminar vil bli prioritert, og masterstudenter vil få forrang foran bachelorstudenter. FoF tar forbehold om at kurset vil bli kansellert om det melder seg for få studenter. Instituttet vil legge forholdene til rette for at studentene skal kunne følge normert studieprogresjon i vårsemesteret til tross for at en oppholder seg i underkant av 3 uker i Athen og derfor kan gå glipp av noe undervisning i Bergen.

Oppmelding til eksamen

Studenter må også huske å melde seg opp innen 1. februar på Studentweb og betale semesteravgift på vanlig måte. På studentweb må de som har fått innvilget sin søknad, velge et av emnene nevnt ovenfor.

Økonomi

Studentene blir innkvartert i Det norske instituttets hybelhus på 2-mannsrom med kjøkkenkrok og bad. Rommene koster ca. 18 euro pr. rom pr. døgn inkludert sengetøy, håndkle og kjøkkenutstyr (med forebehold om endring av pris).

Instituttet vil dekke halvparten av utgiftene til losji for UiB-studenter, dvs. at de resterende 2000kr,- vil bli en egenandel som uib-studenten må dekke selv. Studenter fra andre studiesteder vil i utgangspunktet ikke kunne få dekket deler av utgiftene av Institutt for filosofi og førstesemesterstudier her ved UiB.

Studentene må selv rengjøre rommene ved avreise. Flyreisen vil koste et sted mellom kr. 3000 og 4000 tur/retur. Nøyaktig pris er ikke mulig å oppgi ennå.

Studentene kan søke Lånekassen om reisestøtte. Pr september 2017 er reisestøtten frå Lånekassen på (maksimalt) kr. 4840,-.

Studenten vil få basisstøtte (stipend og lån) som om de studerer i Norge.

Sikkerhet og forsikringer

Les nøye gjennom innholdet på lenken under og ta stilling til egen forsikring, Europeisk helsetrygdekort m.m. Vi oppfordrer også på det sterkeste at du leser nøye gjennom UiB sin beredskapsbrosjyre til studenter som reiser ut (lenke nederst i dette avsnittet), samt at du fyller ut pårørendeinformasjon på Studentweb.

Helse, trygghet og forsikring

Beredskapsbrosjyre

Internasjonalt studentkort

Det kan være lurt å skaffe seg et internasjonalt studentkort. Dette er et internasjonalt kjent kort som i tillegg til rabatter på flybilletter gir en mengde andre rabatter verden over, som for eksempel på museer, busspass, restauranter og lignende. For å få kortet må man kunne vise dokumentasjon på at man er fulltidsstudent og ha med passbilde.

Reisen

Det blir arrangert felles avreise med fly fra Bergen. Det blir foretatt en felles billettbestilling via FoF, men hver deltaker er selv økonomisk ansvarlig for sin billett overfor reisebyrået.

Kontaktpersoner

Faglærer Hallvard Fossheim. Hans telefonnummer her ved FoF er +47 55 58 32 08. Epost: Hallvard.Fossheim@uib.no.

Administrativ kontaktperson ved UiB/FoF: Ståle Melve tlf. (+47 )55 58 23 82. Epost: studierettleiar@fof.uib.no. Besøksadresse: Sydnesplass 12/13, rom 328, 5007-Bergen.