Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Nyhetsarkiv for Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

– Ja, seier OL-forkjempar Kristin Vinje til NRK. – Nei, svarar kulturministeren. Filosof Espen Gamlund tek diskusjonen.
– Ved å stille spørsmål ved vante tanker og gitte sannheter kan vi få verdifull innsikt som gjør at vi reflekterer over livet på en ny måte, sier Marianne Frøystad Walderhaug. Hun har jobbet som fengselsfilosof de siste tolv årene. I samtalene med de innsatte prøver de å finne en vei ut av "robotmodus".
Denne antologien er en anledning til å oppdage eller gjen­oppdage den franske filosofen gjennom det engasjerte arbeidet med den deleuziske tenkningen som har pågått i flere år i det filosofiske miljøet i Bergen.
Digital kultur, arkeologi, filosofi og vitenskapsteori vil få nye internasjonale forskere til sine fagmiljø, finansiert av EU. Fagmiljøene ved Det humanistiske fakultet har fått fem av sju nye stipender til UiB i den rekordstore tildelingen fra Marie Curie-programmet.
Trenger du et forskningsopphold i Hellas? Det norske institutt i Athen lyser ut reisestipend. Søknadsfrist 10. februar.
UIB-studenter kan ta emner i både filosofi og historie i den greske hovedstaden våren 2018.
Pål Antonsen er valgt ut til å delta i det nye karriereutviklingsprogrammet Momentum.
Hva innebærer det å ha et etisk perspektiv på en meningsutveksling? Det er hovedtemaet i denne boken av Eilert Jan Lohne.
I boken The Weather's Face gir Ralph Jewell et både fasinerende og overbevisende portrett av Vilhelm Bjerknes, en fysiker som de fleste best kjenner som han som sto bak utviklingen av Bergensskolen innen meteorologi.
Bloggen politiskfilosofi.no, en blogg om etikk og politisk filosofi har fått nytt design. De tre forskerne ved UiB som driver bloggen, Steinar Bøyum, Espen Gamlund og Jørgen Pedersen, kommer stadig med nye og interessante perspektiver på dagsaktuelle problemstillinger.
Gil Sagi (Haifa University) besøker FOF i perioden 2. oktober til 14. oktober.
Den første offisielle workshop'en i Anti-eksepsjonalisme-prosjektet hadde tittelen `Logic as Science'. Workshop'en samlet ni foredragsholdere fra det internasjonale miljøet i filosofisk logikk.
– Jeg er optimistisk på humaniora sine vegne, sier Jørgen Magnus Sejersted, professor i nordisk litteratur og påtroppende dekan for Det humanistiske fakultet.
Er du en vennlig og utadvendt HF-student? Kan du improvisere om det trengs, og er du komfortabel med å lede en gruppe? Da er du den vi trenger.
DICTUM er et grunnforskningsprosjekt der hovedfokus er den tekniske kjernen i Platons filosofi, dialektikkbegrepet. Dialektikk er metoden som adskiller filosofiske undersøkelser fra andre typer undersøkelser.
– De humanistiske fagene er en uutnyttet ressurs, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han presenterte nylig regjeringens plan for at samfunnet og arbeidslivet skal se nytten av fagene.
Årets samarbeidskonferanse mellom Nætverk for Kvinder i Filosofi og Bergensnettverket for kvinner i filosofi ble arrangert ved København universitet, 24.-25. februar.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterer de viktigste punktene i den kommende humaniorameldingen til Stortinget under et symposium i Oslo onsdag.