Hubro 2/2007

Tema: Globale utfordringer

 • Mindre bilder: 
  Skal varsle malaria

  Årleg døyr titusenvis av menneske i Etiopia på grunn av malaria, men varsling kan redde mange av desse liva.

 • Mindre bilder: 
  Mindre hiv i Zambia

  Omsider ser det ut til at nokre land i Afrika har greidd å redusere spreiinga av hiv, men dette avgrensar seg til folk med utdanning. No gjeld det å få dei fattigaste til å endre åtferd.

 • Mindre bilder: 
  Oppdrag: Endring

  Direkte kunnskapsoverføring og påvirkning av politiske myndigheter er hovedmålet med UiBs omfattende engasjement i Ghana.

 • Mindre bilder: 
  Syke uten sikkerhetsnett

  Hannah (73) bærer et tungt stigma, og går alderdommen usikkert i møte. Hun er barnløs. Det er det verste som kan hende ghanesiske kvinner.

 • Mindre bilder: 
  Barna ved Volta Lake

  Et armbånd og åndenes beskyttelse skulle gi femåringen vern mot sykdom, sult og omsorgsmangel.

 • Mindre bilder: 
  Bygger palestinsk selvbevissthet

  - Den politiske situasjonen vil nok ikke bli noe bedre de neste ti årene. Hindringer som israelske kontrollposter og lignende, gjør at ting tar tid. Men de kan ikke stoppe oss i å puste, studere, sende studenter utenlands, eller videreutvikle våre barnehager, skoler og universiteter.

 • Mindre bilder: 
  De som reiser på 3.klasse

  I Kongos hovedstad Kinshasa fins det nesten ikke lenger katter eller hunder. Alt som kan spises er spist i det isolerte landet, og befolkningen er svært underernært. Landet har flust med utdannet helsepersonell, men legene får ikke lønn. På sykehuset mangler de alt - vann, strøm, mat, medisin. Stakkars Kongo. Men dette er ikke et problem som bare angår innbyggerne i Kongo, men oss alle på kloden, sier professor i internasjonal helse, Thorkild Tylleskär. Han har forsket i en rekke afrikanske land, men mener at konseptet med utviklingsforskning er mislykket. Vi bør heller begynne å kalle utviklingsforskning for global fremtidsforskning.