Gå til innhold
English A A A
08.05.2009 Årets Broegelmann-forelesning

Kartlegger menneskets proteiner

Forelesningen om et atlas over alle menneskets proteiner er interessant for flere enn immunologer og proteomikk-forskere.

Professor Mathias Uhlèn

Professor Mathias Uhlèn.

Årets Broegelmann-forelesning finner sted på BB-bygget 15. mai. Professor Mathias Uhlén, som er årets foreleser, er kjent som en av Sveriges ledende innenfor bioteknikk.

Han leder Sveriges største grunnforskningsprosjekt gjennom tidene. Det handler om å skape et bildeatlas som viser uttrykket av menneskets samtlige proteiner.

6 millioner bilder

Proteinatlaset viser produksjon og lokalisasjon av proteiner i et stort antall av menneskets normale vev, samt i kreftceller og cellelinjer, ved hjelp av merkete antistoffer og avanserte mikroskopiske teknikker.

Det søkbare proteinatlaset på nettet inneholder i dag cirka 6 millioner bilder,
basert på 6103 spesifikke antistoffer.

Håper på gjennombrudd

Mathias Uhlén regner med å være klar med halvparten av menneskenes proteiner innen år 2010. Den store nytteverdien av prosjektet er at man kartlegger alle menneskers proteiner, noe som kan føre til mye bedre forståelse av hvorfor og hvordan sykdommer oppstår biologisk.

Prosjektet kan også gi resultater som kan føre til store gjennombrudd innenfor kreftforskning og forskning på revmatiske lidelser.

Forelesningen finner sted fredag 15. mai fra klokken 14:00 - 15:00 i
Auditorium 2, Bygg for Biologiske Basalfag.

Mer informasjon finner du her.

Sist endret: 12.5.2009