Hjem
Institutt for geovitenskap
News

Varmt vann fra Løvstakken?

Byfjellet Løvstakken har geotermiske egenskaper som kan gi bergenserne varme i fremtiden.

Atle Rotevatn og Eivind Bastesen gjør varme målinger på Løvstakken
Foto/ill.:
Institutt for geovitenskap-UiB

Hovedinnhold

Førsteamanuensis Atle Rotevatn ved Institutt for geovitenskap, UiB har sammen med seniorforsker Eivind Bastesen ved Uni Research gjort analyser av byfjellet Løvstakken som viser at her kan man utnytte jordvarme.

I intervju med UiB aktuelt, 1.nov 2013 hevder forskerne at varmen fra jordas indre for eksempel kan utnyttes som kilde for fjernvarme eller til å produsere strøm:

Varmt vann fra fjellet

- Vi har utført målinger som viser at bergartene i Løvstakken-massivet har en spesiell evne til å generere varme. Vi har også studert sprekker i bergflater, tunneler og veiskjæringer og funnet ut at disse har potensial for å lede vann som er varmet opp i dypet. Ved å bruke naturlige sprekkesystemer kan vi pumpe kaldt vann ned og få gratis oppvarmet vann tilbake, forklarer førsteamanuensis Atle Rotevatn ved UiB. Sammen med seniorforsker Eivind Bastesen ved Uni Research driver han et pilotprosjekt som finansieres av energiselskapet BKK og universitetet.

Eksportvare?

Selv om geotermisk energi vanskelig kan konkurrere med vannkraft i størrelse og omfang her til lands, tror Atle Rotevatn at varmen fra dypet kan bli lønnsom for Norge. 

- Geotermisk energi er miljøvennlig og fornybar, men svært lite utnyttet på verdensbasis. Norske forskningsmiljøer og næringsliv har solid kunnskap om og teknologi for brønnboring og reservoarstyring på sokkelen. Dette vil være ekstremt nyttig i arbeidet med geotermisk energi og kan bli en etterspurt eksportartikkel, hevder forskerne.

Les hele intervjuet med Atle Rotevatn og Eivind Bastesen i UiB Aktuelt her.