Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Utveksling til Nantes i Frankrike

Jeg har studert et semester geografi og sosiologi på Université de Nantes i Nantes, vest i Frankrike. Vurderer du å reise hit på utveksling? Vær innstilt på hardt arbeid, mye forvirring og at du blir veldig flink i fransk!

Her er jeg og Atlanterhavet nesten lengst øst i Frankrike
Kari Elida Eriksen og Atlanterhavet.
Foto/ill.:
Kari Elida Eriksen

Hovedinnhold

Jeg reiste på utveksling til Frankrike fordi jeg ville bli bedre i fransk. I tillegg var jeg noe skolelei og så for meg at dette var semesteret hvor jeg endelig skulle klare å slappe av, ikke ta studiene seriøst og bare ha det supergøy.

”Helvetesmåneden”

Dessverre er det slik at Frankrike ikke er laget for å ta det rolig og ha det gøy. Når du først ankommer må du gjennom en måned med komplett forvirring. Du må signere papirer i hytt og vær, lage bankkonto, søke CAF, signere minst to forsikringer, endre fagkombinasjonen du hadde laga på forhånd, sende inn Learning Agreement, få laga studentkort, hente papirer her, levere dem der – et kaos som blir gjort komplett av at byråkratene så mister papirene dine over en lav sko, ikke forteller deg hva som mangler i søknadene dine og kun oppdager i siste liten at du har gjort noe feil og at alt må gjøres på nytt. Det er lov til å begynne å gråte. Men det kommer alltid en ny frist, og du får levert inn alt til slutt.

Fag og undervisning

Jeg tok sju fag i Nantes: tre geografifag (”Population et peuplement”, ”Structure et dynamique de l’espace économique” og mastodonten ”Politiques urbaines et rurales”), tre sosiologifag (”Sociologie des institutions”, Sociologie urbaine” og ”Sociologie des mouvements sociaux”) og engelsk (som jeg bare tok fordi jeg mangla ett studiepoeng på fagkombinasjonen). Jeg tok fag fra alle nivåer på bachelorstudiet.

Det er minst tre vurderinger med karakter i hvert fag hvert semester. To såkalte ”contrôle continu” – som er enten en skriftlig prøve, muntlig framlegg eller en innlevering, pluss ”les partiels” – de avsluttende eksamenene i januar. Det er mye undervisning. Jeg hadde 24 timer undervisning i uka, pluss fire timer språkkurs. Dessuten foregår absolutt alt på fransk, så noen ukers språkkurs i sommerferien anbefales!

På geografi er det få utvekslingsstudenter (vi var kun fem dette semesteret, og vi tok forskjellige fag) og lite tilrettelegging, så man må gjennom samme opplegg og ta samme eksamen som de franske. Men man blir bedt om å merke oppgaver og eksamen med ERASMUS, så er de litt greie med deg. På sosiologi la de mer til rette for utvekslingsstudenter, og lagde egne leselister til oss eller lot oss ha muntlig eksamen i stedet for skriftlig. Det som var positivt på geografi var at det var obligatoriske seminarer med praktisk gruppearbeid hver uke, og siden jeg var den eneste utvekslingsstudenten i klassen, så ble jeg litt kjent med en del av klassekameratene mine. Det er ikke alle utvekslingsstudenter forunt!

Kvaliteten på forelesninger var mildt sagt varierende. En forelesning i Frankrike er vanligvis to timer hvor en foreleser som snakker uten stans – og jeg har hatt både noen av de beste og noen av de verste foreleserne i mitt liv her. Heldigvis bruker geografiforeleserne stort sett powerpoint, noe som gjør det uendelig mye lettere å forstå. Men det er unntaket heller enn regelen på universitetet. De har også ei ”miside” (Madoc), men den er det ingen som bruker.

Bosted

Alle utvekslingsstudenter kan søke om studentbolig hos organisasjonen CROUS. I Nantes ligger de fleste studentboligene i en studentby ti minutter unna universitetet. De fleste boligene ble renoverte i fjor, så standarden er ganske god. Som regel er man omtrent 30 personer som deler kjøkken.

Jeg bodde på Cité Chanzy, den eneste studentboligen som lå i sentrum av byen, og fikk dermed litt lengre skolevei enn mange andre. Til gjengjeld var det gåavstand til sentrum og min studentbolig var den eneste som hadde stekeovn på kjøkkenet.

Hvis du derimot har lyst å få deg franske venner og litt mer innblikk i fransk liv, vil jeg anbefale å lete etter et kollektiv. Det er ikke like vanlig med kollektiv her som i Norge, og det er litt dyrere enn studentbolig, men utvekslingsstudentene er generelt fornøyde med kollektivene sine. Du kan finne annonser på nettsider som Appartager, Colocation og LeBonCoin, eller i en av de mange facebookgruppene for internasjonale studenter i Nantes.

Sosialt/fritid

Det skjer mye i Nantes! Byen er nemlig regionsenteret i regionen Pays de la Loire og har nesten 300 000 innbyggere.

For eksempel er det fint å både gå og sykle rundt i byen, og kollektivtransporten er kjempegod. I tillegg renner det to elver gjennom byen, begge med lange elvepromenader hvor man kan jogge, gå eller bare slappe av.

Erasmus Student Network (ESN Nantes – Autour du Monde) har ”fadderuke” i begynnelsen av semesteret og spennende aktiviteter hver uke. Det er også mange klubber og organisasjoner man kan bli med i. Jeg ble med i universitetskoret, og det var kanskje det lureste jeg gjorde. Der møtte jeg mange flotte mennesker og fikk snakka masse fransk.

I tillegg er det musikkfestivaler og klubbkvelder flere ganger i måneden, minst fire forskjellige kinoer (hvorav to er ”alternative” og viser litt andre filmer enn de store, amerikanske), faglige seminarer på universitetsbiblioteket, man kan bli med på omtrent seksti forskjellige sporter med SUAPS (organet for studentidretten), politiske organisasjoner har møter støtt og stadig, og det er flere puber som har pubquiz hver uke.

Utelivet i byen er ikke kjent for å være noe spesielt. Studentene vet likevel råd, og drar til det nedlagte industriområdet ”l’hangar à banane” på øya Île de Nantes. Der har en nedlagt hangar blitt til en rekke kule utesteder, som også er kaféer på dagtid.

I tillegg anbefaler jeg å reise så mye som mulig. Jeg brukte mest tog og ”covoiturage” (samkjøring) siden det er det billigste. Jeg var i Caen, Paris, Bretagne, Toulouse, Montpellier og Sveits i løpet av semesteret, og jeg hadde venner som reiste på dagsturer til andre byer flere ganger i måneden. Med et ”carte jeune” hos togselskapet koster togbilletter nesten ingenting.

Tips og råd til andre som vil reise hit

Dette har definitivt vært en opplevelse å ta med seg videre, men hvis du skal reise hit må du må være ganske innstilt på hard jobbing, mye frustrasjon og lange dager. På den andre sider er det en gylden mulighet til å reise masse (siden det er såpass billig), spise fransk mat og lære masse fransk. Her er en liten tips-liste til deg som vurderer å reise dit:

  • Du kommer til å få byråkratiet langt opp i halsen, men etter den første måneden er det heldigvis stort sett over. Hold ut!
  • Alt av viktige fuksjoner er stengt på mandag, så det er ikke noe vits å forsøke å få gjort noe da
  • Ta språkkurs før semesteret begynner (Jeg tok kurs på OFNEC i Caen, og det gir faktisk 10 studiepoeng. Da kan du jo kanskje slippe unna med å bare ta 20 studiepoeng i Nantes og så ha mer fritid!)
  • Université de Nantes tilbyr gratis intensivkurs i fransk uka før skolestart og gratis kveldskurs gjennom semesteret. Men du kommer ikke til å motta noen informasjon om dette, så du får finne ut av det sjæl! (Bare gå og spør hos IRFFLE, de hjelper deg med alt sånt)
  • Du får generelt ingen beskjeder. Avlyste forelesninger, endringer i timeplan, sykdom, innleveringer, prøver – noe henges opp på ei oppslagstavle på instituttet, andre ting nevnes i forelesning, og hvis du ikke forstår alt som sies, så må du bare godta at noen ting (som skriftlige prøver eller store prosjektuker) kommer som en overraskelse.
  • Sett deg langt fram i forelesningssalen, ellers hører du ingenting. Studentene her snakker stort sett gjennom hele forelesninga, og nesten ingen forelesere ber dem være stille, så hvis du vil få med deg noe som helst burde du sette deg langt framme i salen.
  • Franskmenn i Nantes er generelt veldig greie med utlendinger, sannsynligvis fordi det er så få utenlandske turister i byen. Men ikke ta for lett på det – du kommer til å bli utsatt for den franske arrogansen mer enn en gang likevel!
  • Meld deg inn i en organisasjon eller en aktivitet. Da får du både venner og språktrening.
  • ”T’inquiète pas” (”Ikke bekymre deg”). Det er fullstendig kaos i begynnelsen, men det går alltid bra til slutt.