Hjem
Geofysisk institutt

Hovedinnhold

Kan Golfstrømmen snu eller kjølne ned? Hvilken påvirkning har Golfstrømmen på klimaet i Norge?

Svar: Golfstrømmen transporterer varmt og salt vann fra Atlanterhavet og inn i Norskehavet og Arktis. Strømmen kan aldri snu, men vil kunne forandre karakter og styrke. Golfstrømmen påvirker klimaet i Norge ved at den transporterer enorme varmemengder til våre områder, tilsvarende ca 500000 Altakraftverk. Dere finner mer stoff om Golfstrømmen på adressen: http://www.math.uio.no/~bjorng/golfstrom/
Kjell Arild Orvik

Hvor kan jeg få informasjon om Golfstrømmen? Hva driver Golfstrømmen? Hvilken betydning har Golfstrømmen for Norge? Hvor varm er Golfstrømmen? Hvor starter Golfstrømmen?

Svar: Det er to tidskrifter jeg vil referere til: Naturen og Cicerone. Naturen har dere sikkert på skolens bibliotek, kanskje Cicerone også (dersom dere ikke har det, bør dere få det. Det er gratis). Cicerone finner dere også på nettet under www.cicero.uio.no.
Jeg vil henvise til noen artikler jeg selv har skrevet eller vært med på, men det fins også andre artikler om emnet i disse tidsskriftene.
Grønås, S. 1999. Klimavariasjoner i våre områder de siste tusen år. Naturen, Nr. 6, 299-311.
Grønås, S. & N. Koc 1999. Klimavariasjoner de siste tusen år. Cicerone, 3/99, 29-31.
Grønås, S. 1999. Bedre klimaprognoser viser global oppvarming. Cicerone, 1/99, 23-25.
Furevik, T. & S. Grønås 1999. Havsirkulasjonene i Nord-Atlanteren under global oppvarming. Cicerone, 4/99, 26-28.
Grønås S. 1999. NAO: En vekselvirkning mellom atmosfære og hav? Cicerone 5/99, 26-28.
Grønås S. 1999. Nye klimascenarier. Cicerone 6/99, 25-26. Grønås S. 2000.
Klimaendringer i de neste hundre år, særlig i våre områder. Naturen Nr 1, 19-31.
Sigbjørn Grønås

Kommer Golfstrømmen til å snu...?
Når og hvordan vil det arte seg ...?

Svar: Dette er et vanskelig spørsmål, og et svar krever en god del bakgrunnskunnskap hos mottakeren. Det er forsket en del på hva som vil skje med sirkulasjonen i Nord-Atlanteren under den globale oppvarmingen. De fleste klimamodeller vier at den vil avta noe i årene som kommer under forutsetning av at utslipp av klimagasser øker i samme takt som nå. Men det er ikke sikkert hvor mye dette betyr for den relativt varme strøm opp langs vår kyst. Denne strømmen synes for en stor del å være styrt av vindene, og klimamodellene viser at vindsystemene vil holde seg i våre områder. Klimamodellene viser således at klimaet i Vest- og Nord-Europa vil bli varmere selv om sirkulasjonen i Nord-Atlanteren avtar noe. FNs klimapanel sin siste rapport sier at dersom utslippene forsetter å øke, er det en mulighet for at "Golfstrømmen", som samlebegrep for varm strøm mot nord i Nord-Atlanteren, kan bli mye svakere og ta et nytt sørligere leie etter år 2100.Hvordan påvirker forurensningen klimaet i Norge? Det henvises til et par web-sider hvor dere kan finne mye informasjon. www.nilu.no/RegClim Her kan dere f eks be om en fin brosjyre om klima og klimendringer. Der finner dere opplysninger om hvordan økte utslipp av klimagasser kan påvirke klimaet i Norge. www.cicero.uio.no Der finner dere mye, blant annet et blad som heter Cicerone. De har nylig laget et temahefte som gir en oppsummering over klimasituasjonen.
Sigbjørn Grønås

Se også: http://www3.nrk.no/magasin/fakta/vitenskap/844152.html
http://www3.nrk.no/kanal/nrk1/schrodingers_katt/854304.html
http://www.uio.no/miljoforum/stral/t1/hav.shtml

Hvilken hastighet har Golfstrømmen og hvor mye vann transporterer den?

Svar: Den strømmen vi kaller Golfstrømmen starter ved østkysten av USA og den transporterer ca. 50 millioner m3 vann pr sekund nordover. Typisk hastighet i øvre vannlag er 170 cm/s. En gren av Golfstrømmen kalles den Nord-Atlantiske Strømmen, og den når våre områder. Transporten inn i Norskehavet er ca 8 mill m3/s, og hastigheten er lavere, rundt 0.5 m/s.
Solfrid Sætre Hjøllo