Hjem
Geofysisk institutt

Hovedinnhold

Hvordan defineres et område som ørken?
Er det slik at det kan kalles en ørken bare det er begrenset vegetasjon, eller må det stilles krav til et visst antall regndager i året?

Svar: Begrepet ørken blir nok ofte benyttet nettopp i den noe utvidede betydning spørsmålet antyder, nemlig at landskapet av en eller annen grunn er nærmest fritt for vegetasjon - "lavaørken, isørken, asfaltørken", ...
I meteorologi/klimatologi legger man imidlertid noe mer presist i begrepet: Steppe og Ørken er områder som er for tørre til at trær kan vokse der. Ørken er det tørrest klima av disse to, og i følge Køppen har vi ørkenklima hvis:
Årsnedbør(cm) <Årstemperatur(grader Celsius) + 14 ("tørt" vinterhalvår)
Årsnedbør(cm) <Årstemperatur(grader Celsius) ("tørt" sommerhalvår)
Årsnedbør(cm) <Årstemperatur(grader Celsius) + 7 ("jevn" nedbørfordeling)
For eksempel: Hvis årstemperaturen er 25 grader Celsius, og mesteparten (>70%) av årsnedbøren faller i sommerhalvåret, kreves det mindre enn 39cm årsnedbør for at vi skal ha ørken. Og vi må ha mest nedbør for å "unngå" ørken hvis mesteparten av nedbøren kommer i sommerhalvåret (større "fordampningstap"), mens vi trenger minst nedbør for å unngå ørken hvis vinternedbør dominerer.
Langt fra alle økenområder er uten enhver form for vegatasjon, forskjellige tørketilpassede busker finnes som oftest. Legg også merke til at vi ikke kaller et område som er treløst pga for lav temperatur for ørken, da snakker vi om tundra eller polar iskappe.
Arvid Skartveit