Hjem
Geofysisk institutt

Hovedinnhold

Hvordan dannes tornadoer?
Hvilke klimatike forutsetninger må man ha for å få tornadoer?
Hva er forskjellen mellom tornadoer og sykloner, hvordan dannes sykloner?

Svar: Først om tornado: En tornado er en enormt kraftig virvel over land, med en utstrekning fra noen hundre meter til noen få kilometer. For at en tornado skal dannes må varm og fuktig luft transporteres inn over land i den laveste delen av atmosfæren, og over denne varme og fuktige lufta må det transporteres kald og tørr luft fra nordlig kant. Det stedet i verden der det forekommer oftest, er i den delen av USA som ligger nord for den Meksikanske Gulfen. Svært varm og fuktig luft transporteres da nordover fra Gulfen inn over land, samtidig som det strømmer kald og tørr luft fra nord inn over den varme og fuktige lufta. Hvis forholdene da blir det vi på fagspråket kaller konvektivt ustabile kan tornadoer dannes. Den tiden på året da det dannes flest tornadoer i dette området, er april-juni. Mer informasjon om tornadoer kan du finne på web-adressen:
http://www.nssl.noaa.gov/~doswell/a_tornado/atornado.html


Så om sykloner: Syklon er det samme som lavtrykk, vi meteorologer bruker disse navnene om hverandre. Den typen syklon du nevner, den som har herjet i Mosambik, er av den typen vi kaller tropisk syklon (det kalles den i f.eks. India, Bangladesh, Australia og det østlige Afrika, mens den i land som Japan og Filipinene kalles tyfon, og i USA og landene i og rundt det Karibiske hav og den Meksikanske Gulfen kalles tropisk orkan (tropical hurricane)). Slike lavtrykk dannes bare over varmt hav (sjøtemperaturen må være minst 26 grader) i tropiske områder, men ikke nærmere ekvator enn 3-4 breddegrader (det har med virkningen av jordrotasjonen å gjøre). De har en utstrekning på noen få hundre kilometer, altså svært mye større enn tornadoer. Vinden blir av orkans styrke, og vinden sammen med store flodbølger som den lager, forårsaker ofte kolossale ødeleggelser i de områdene som rammes.
Elmer Raustein

 

Hvorfor snurrer tornadoer rundt og rundt?

Svar: Dette kan det sies mye komplisert om, og alle prosesser som bidrar til å danne og opprettholde en tornado er ikke engang fullt ut forstått.
Jeg skal nøye meg med litt upresist å antyde et hovedpoeng, nemlig at luftsirkulasjonen rundt og i en tornado har en del til felles med sirkulasjonen inn mot sluket i et badekar.
I et badekar trekkes vann inn fra sidene, for å renne ned i det åpne sluket. Hvis der er "rotasjon" i dette vannet (jordrotasjonen spiller i praksis ingen rolle her!), blir denne "forsterket" når vannet trekkes inn mot sirkulasjonens sentrum (sluket).
I en tornado er dette så å si snudd "opp ned": Over tornadoen har vi en dyp kraftig tordensky som trekker enorme luftmengder til værs (på lignende vis som badekarsluket trekker vann ned). I luftlaget nær bakken trekkes luft horisontalt inn fra alle kanter for å "forsyne" tordenskyens veldige oppstrøm med luft. Hvis der er rotasjon i denne luften som trekkes inn fra sidene (her spiller jordrotasjonen en rolle!), vil denne rotasjonen "forsterkes" når luften kommer inn mot sirkulasjonens sentrum (tornadoen). Visse trekk ved tornadoen minner altså om en slags forstørret/forsterket "opp ned" luftversjon av den til den til tider "hylende" hvirvelen i badekarsluket!
Arvid Skartveit

Se også:
http://www.met.no/met/met_lex/q_u/tornado.html
http://tqjunior.thinkquest.org/4232/whatisit.htm
http://www.wildwildweather.com/twisters.htm
http://explorezone.space.com/weather/tornadoes.htm
http://www.fema.gov/kids/images/tornado.htm
http://www.nssl.noaa.gov/edu/tornado/
http://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/
http://www.tornadoproject.com/