Geofysisk institutt

Nyhetsarkiv for Geofysisk institutt

Da det triste aprilværet ble uutholdelig, fór seks studenter til Ustaoset ytterst på Hardangervidda en uke etter påske, i lag med professor Thomas Spengler og kursassistent Sunil Kumar Pandey, for å holde seminar i mesoskala værdynamikk og særlig fjellmeteorologi.
Ei ny evaluering av norsk polarforsking viser at Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret er heilt i toppen i Noreg.
De forsker på konsekvensene av at iskanten i nordområdene trekker seg tilbake. Nå får forskningslandslaget 20 millioner kroner mer enn tidligere lovet.
Det nye styret ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet blir historisk. Jannicke Hilland, konsernleder i BKK AS, blir den første eksterne styrelederen noensinne.
Vilhelm Bjerknes var ein gigant innan internasjonal fysikk og geofysikk og er rekna som faren til den moderne vêrvarslinga. I ei ny bok får me vita meir om mannen bak vitskapen.
Kjartan JH Olafsson sine artiklar på Store Norske Leksikon er lesne over 79000 gonger. No vil han at fleire forskarar og undervisarar på fakultetet skal bidra.
De nye sivilingeniør-studentene ønskes velkommen av programskaperne ved tre utdanningsinstitusjoner.
750 nye studenter ønskes velkommen til studiestart ved MatNat-fakultetet.
Professor Peter M. Haugan har ledet UNESCOs Intergovernmental Oceanographic Commision de siste to årene. Nå er han gjenvalgt til to nye år i det viktige FN-embetet.
At havet bremser global oppvarming ved å ta opp CO2 fra luften, er ren kjemi. Men for å finne ut hvor mye havet bidrar, må man ta hensyn til at det er i bevegelse. Friederike Fröbs doktorgrad viser at både vær og havstrømmer påvirker resultatet.
Golfstrømmens overflatetemperaturer forplanter seg oppover langs Norskekysten og kan forutsi klimavariasjoner flere år på forskudd, viser et nytt funn publisert i Nature Communications.
Professor Peter M. Haugan har gjennom sin rolle i FN-systemet lenge jobbet på høyt nivå i skjæringen mellom vitenskap og diplomati.
Erfarne MatNat'ere og ekstern styreleder og nestleder skal sitte i det nye fakultetsstyret. Nå er valgresultatet klart.
Marine klimaforskere har i en årrekke brukt forholdet mellom to karbonisotoper for å kunne sammenligne fortidens havklima med dagens tilstand. Men utslipp av CO2 har forkludret dette verktøyet. Marie Eide og kollegaer ved Bjerknessenteret funnet fram til et alternativ.
Nansensenteret samles med Bjerknessenteret og de andre partnerene i klimaklyngen i Bergen.
Å skille mellom 1,5 og to grader global oppvarming er klimamodellørenes ekstremsport. Forskerne gjør det likevel, for FNs klimapanels kommende spesialrapport.
Klimaendringer i Arktis og Antarktis var temaet da rundt seksti forskere fra Japan og Norge møttes i Bergen denne uken.
Birkelandsenterets Michael Hesse anerkjennes for den store forskningsinnsatsen for den amerikanske romfartsorganisasjonen.