Senter for Griegforskning

Edvard-Grieg-Forschungsstelle

Grieg har 'kommet hjem' til Leipzig

Edvard-Grieg-Forschungsstelle har flyttet fra Berlin til Leipzig, byen Grieg hadde en særlig tett relasjon til.

Edvard Grieg brukte store deler av sitt liv i Leipzig, først som student og senere som feiret solist og eksklusiv komponist for Musikverlag C.F. Peters. Dermed er Leipzig det perfekte sted for Edvard-Grieg-Forschunggsstelle, som nå ligger i samme lokale som Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Leipzig. Stedet ligger i et nybygg i historisk stil som er plassert akkurat der det gamle konservatoriet lå, der Grieg gikk inn og ut som student.

Med flyttingen av senteret til Leipzig kan man godt si at Grieg har kommet hjem til byen, som i hans tid var en av de store europeiske musikkmetropoler, på høyde med Wien og Paris. I Leipzig fantes det tradisjonsrike Thomanerchor, stiftet i 1212, med berømte kantorer som Johann Sebastian Bach, ett av de (fremdeles) beste orkestrene i verden, Gewandthausorkester, og ikke minst, Tysklands eldste musikkkonservatoriet, grunnlagt av ingen ringere enn selve Felix Mendelssohn Bartholdy i 1843.

Grieg kom til byen som femtenåring i 1858 for å studere klaver og komposisjon ved konservatoriet. Etter fire år tok han avsluttende eksamen i selve Gewandthaus-sal, bl.a. med egne komposisjoner. Klaverstykkene han framførte gjorde såpass inntrykk at hans første verk ble utgitt allerede ett år senere i 1863 av Peters Verlag som Vier Stücke für das Pianoforte, op. 1. Dette ble også begynnelsen av et livslang vennskap med forleggeren Max Abraham (1831-1900).