Det humanistiske fakultet

utdanning

Studier i Athen våren 2018

UIB-studenter kan ta emner i både filosofi og historie i den greske hovedstaden våren 2018.

athen2.jpg

Akropolis, Athen
Akropolis i Athen er den mest kjente akropolis (høyby) i Hellas. På høyden står Parthenon, det mest berømte av alle greske templer og en av verdens mest berømte bygninger, snart 2500 år gammel. Hele Akropolis ble oppført på UNESCOs verdensarvsliste i 1987.

Universitetet i Bergen kan tilby to kurs i Athen denne våren. Filosofi- og historieinteresserte studenter får en unik mulighet til å studere antikkens filosofi og det antikke Hellas' historie – i byen som gjerne omtales som "sivilisasjonens vugge".

Kursene arrangeres ved Det norske institutt i Athen som ligger sentralt i byen. Studentene blir tilbudt rimelig innkvartering på instituttets eget gjestehus.

Det antikke Hellas' historie

5. mars–16. mars

I antikkens Hellas ble grunnlaget lagt for mye av europeisk tenkning rundt politikk og samfunn. Athen var den viktigste greske byen. Her ble det første demokratiet utviklet, og det ble bygd templer og satt opp teaterstykker som ikke bare ble berømte i sin samtid, men som har blitt studert og beundret i snart 2500 år.

Gjennom foredrag, ekskursjoner og diskusjoner i tilknytning til historiske steder og arkeologiske monumenter vil studentene få kunnskaper om gresk historie fra bronsealderen til bysantinsk tid.

Filosofien i antikken

23. april–11. mai

Polis og fysis – byen og naturen – er tema for emnet. Kurset vil gi en bred og grundig innføring i den greske tenkning omkring etikk, politikk og natur. Sokrates, Platon og Aristoteles vil være hovedfigurer, men vi vil også ta for oss før-sokratikere, tragedieforfattere, sofister og politiske talere. Disse rammene vil gi en dypere forståelse av tenkningens opphav og utvikling.

Undervisningen inkluderer forelesninger, seminar, presentasjoner, veiledning og ekskursjoner til steder i Athen som er sentrale rammer for filosofien.