Institutt for informatikk

Møt folk på II - Sergej Stoppel

Møt vår stipendiat, Sergej Stoppel, som lærer datamaskiner å forstå hva du ønsker å gjøre. Hva med å få en robot til å tegne ditt portrett for eksempel?

Interview with Sergej Stoppel, Dep. of Informatics

Produsent:
UiB

Det er en del av hva Sergejs forskning handler om. For å si det enkelt, lærer han datamaskiner å forstå hva du ønsker å gjøre, og datamaskinen hjelper deg å nå målene. Og han kan lære en robot å tegne portrettet ditt.

Sergej valgte å søke stilling ved Institutt for informatikk fordi han ser forskningsgruppen i visualisering her som en av de sterkeste i verden, selv om den er liten. Det å oppleve en ny kultur i noen år var også noe han ønsket å gjøre. Sergej studerte matematikk i Berlin før han kom til UiB. I utgangspunktet spesialiserte han seg på uendelig dimensjonal dynamikk, men han droppet den nesten ferdige oppgaven og startet en ny i visualisering etter å ha tatt et introduksjonskurs i det emnet.

- Hva er essensen av ditt PhD-prosjekt? - Oppgaven kan beskrives med to ord, interaksjon og estetikk. Jeg utvikler interaksjonsteknikker som forstår hva brukeren ønsker og tar vare på disse behovene til brukeren, eller gjør samhandlingene enklere og raskere. Mange av mine algoritmer er designet for ikke-ekspertbrukere, slik at komplekse oppgaver kan utføres uten eller med minimal trening. Estetikkdelen er en hobby som ble en del av doktorgraden min. Jeg begynte å eksperimentere med en plotter, og nå utvikler jeg algoritmer som lar plotteren tegne i forskjellige stiler.

- Hva er det beste med å være her? - Jeg trives med å ha universitetets støtte for å kunne reise. Som ung forsker er det viktig å utvikle et internasjonalt nettverk. Dette er mulig å gjøre ved UIB fordi vi har økonomisk støtte til å reise til noen konferanser, selv uten papirpresentasjon.

- Eventuelle "kultur-sjokk-erfaringer" du vil dele? - Vel, siden jeg kom fra Tyskland… ølprisene her var mildt sagt sjokkerende...

Du kan se og høre Sergej fortelle mer om sin forskning i videoen (på engelsk).