Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Overflateproteiner hos bakterie som «spiser» metan

Cand.scient. Anne Fjellbirkeland disputerer fredag 3. november for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Molecular characterization of proteins exposed on the cell surface of the methane-oxidizing bacterium Methylococcus capsulatus (Bath)".

Bakterien Methylococcus capsulatus (Bath) bruker metangass som eneste karbon- og energikilde. Metan finnes i store mengder i naturen, og er blant annet hovedbestandelen i gassen som hentes opp fra Nordsjøen. Bakterier som kan benytte metan til å vokse og formere seg er rimelige å dyrke i forhold til andre bakterier, og de er derfor en kilde til billig protein. En fermentor som er spesialkonstruert for å dyrke Methylococcus capsulatus i store mengder ble nylig bygget på Tjeldbergodden på Mørekysten. Bakteriene som produseres i anlegget vil i første omgang bli brukt som proteintilsetning i forskjellig fiske- og dyrefôr, men det forskes på å bruke bakterien også i matvarer og som tilsetning i ulike industrielle produkter. I forbindelse med den kommersielle satsingen på Methylococcus capsulatus er det av interesse å lære mer om biologien til bakterien. I avhandlingen er proteiner på overflaten av Methylococcus capsulatus identifisert og studert. To av hovedproteinene er studert særlig nøye med tanke på at disse proteinene kan brukes til å forandre overflateegenskapene til bakterien. Slike forandringer kan gi nye anvendelsesområder for bakterien innenfor produksjon av vaksiner og andre nyttige bioteknologiske produkter.

Personalia:
Anne Fjellbirkeland er født i 1964, og tok sin cand.scient.-grad i Biokjemi ved Universitetet i Bergen i 1992. Hun ble tatt opp som dr.scient.student ved Molekylærbiologisk institutt i 1994.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.11.2000, kl. 10.00, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Anne Fjellbirkeland,tlf. 55 58 45 00
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no