Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

En studie av den biharmoniske likningen

Cand. Scient. Bjørn Peter Tjøstheim disputerer tirsdag 28. november for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A study of fourth order elliptic problems with constant coefficients in
two and three dimensions".

I avhandlingen studeres den biharmoniske likningen. En effektiv og svært presis løsning av denne likningen presenteres ved å bruke høyere ordens polynomer. Et av de viktigste bruksområdene for denne likningen er modelering av en tynn fleksibel plate som er fastklemt langs kantene og påvirkes av en kraft. Som en anvendelse ble egensvingningene av en slik plate beregnet svært nøyaktig. Disse egensvingningene kan ikke finnes eksakt og de beregnede resulatene gis med en feilmargin som er mindre enn tidligere oppnådde resultater for dette problemet. Dersom hjørnene av platen har tilstrekkelig liten vinkel vil en få en uventetet effekt i form av små "humper" som avtar i størrelse når en nærmer seg hjørnet. Siste del av avhandlingen tar for seg en metode for å beskrive strukturen til disse "humpene".

Personalia:
Bjørn Peter Tjøstheim kommer fra Bergen. Han har utdanning fra UiB i informatikk og matematikk. Ble Cand. Scient. i 1996 og ble tatt opp som Universitetsstipendiat samme år. Jobber nå ved Christian Michelsen Research.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.11.2000, kl. 15.00, Auditorium 2144, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Bjørn Peter Tjøstheim, tlf. : 55 57 43 48 (a) tlf. 55 12 05 13(p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no