Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Mindre bly i melketenner

Helene Meyer Tvinnereim disputerer 31. mai 2000 for dr.odont.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Teeth and the environment – Human primary teeth used as indicators of heavy metal exposure in Norway, Hungary and Illinois, USA».
Avhandlingen viser at blykonsentrasjonen i norske melketenner er halvert fra 1970 til 1990. Miljøtiltak for å redusere blyforurensning ser dermed ut til å ha virket. Sinkinnholdet var derimot stabilt i den samme perioden. Dette kan forklares med at sink, som er nødvendig for kroppen i små mengder, har sine egne reguleringsmekanismer for å opprettholde et stabilt lavt nivå.
Miljøforurensning fra tungmetaller er et globalt problem. Opptak av disse metallene i melketenner avspeiler spredningen av metallene i miljøet. Melketenner, som felles naturlig i løpet av barndommen, kan derfor brukes i overvåkningen av slik forurensing. I dette doktorgradsarbeidet er innholdet av tungmetallene bly, kadmium, kvikksølv og sink undersøkt i melketenner fra ulike geografiske områder og sammenholdt med miljødata fra de samme områdene. Bly- og sinkverdier i melketenner, samlet inn fra alle fylker i Norge, er dessuten sammenlignet med data fra en tilsvarende undersøkelse på 1970-tallet.
Blyinnholdet i tennene fra Illinois lå omtrent på det samme nivå som i Norge, mens Ungarn hadde gjennomsnittlig mer enn dobbelt så høye konsentrasjoner. Dette tyder på at barn i Ungarn utsettes for en høyere blyeksponering enn barn i Norge. Ungarn hadde også de høyeste kadmiumverdiene, mens kvikksølvnivået var høyest i norske melketenner. Gjentatte studier over tid kan gi viktig informasjon om endringer i miljøbelastningen fra disse tungmetallene.

Personalia:
Helene Meyer Tvinnereim er fra Bergen og ble cand. odont. ved Universitetet i Bergen i 1972. Hun har vært ansatt i Den offentlige tannhelsetjenesten i Hordaland og var universitetsstipendiat ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Universitetet i Bergen fra 1993-98. Hun er nå førsteamanuensis ved Odontologisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.05.2000, kl. 10.15, Auditorium 1, Årstadvn. 17. Prøveforelesning tirsdag 30. mai kl.14.15 samme sted.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Helene Meyer Tvinnereim, tlf. 55586258 (a), 55297876 (p), e-post: helene.tvinnereim@odont.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no