Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Gener som styrer fosterutviklingen

   
Øyvind Drivenes disputerer fredag 30. mars for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Molecular studies of Six class homeobox genes involved in zebrafish embryogenesis".

Avhandlingen omhandler en studie av en gruppe gener som styrer ulike prosesser under fosterutviklingen. Disse genene tilhører familien homeoboks gener, som først ble oppdaget i bananfluen Drosophila melanogaster i 1984 og som siden er påvist i en rekke ulike arter. Ved å studere strukturen og funksjonen til slike homeoboksgener, har man dannet et grunnlag til å forstå dannelsen og utviklingen av ulike kroppsdeler i både virvel- og virvelløse dyr. Dette har igjen gitt oss en mulighet til å forstå hvordan det oppstår ulike misdannelse hos mennesker.

I løpet av doktorgrads prosjektet har Øyvind Drivenes studert en undergruppe av homeoboksgener, kalt Six gener. I dette arbeidet er sebrafisk brukt som modell hvor i alt fire gener er beskrevet. Tre av disse genene er vist å være aktive under dannelsen av forhjerne og øyne. I menneske er misdannelser i forhjerne og øyne på foster knyttet til mutasjoner i to av disse genene. Studier av Six-familie gener i sebrafisk kan dermed bidra til økt forståelse av hvordan ulike humane syndrom oppstår, og er derfor av høy betydning innen medisinsk forskning.

Personalia:
Øyvind Drivenes er født i Bergen i 1971 og oppvokst i Bekkjarvik i Austevoll kommune. Han tok cand.scient graden i biokjemi ved Universitetet i Bergen i 1996, og var ansatt som NFR-stipendiat ved Molekylær Biologisk institutt frem til og med 1999. Drivenes har siden vært ansatt som forsker ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.03.2001, kl. 10.00, Store Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Øyvind Drivenes, tlf. 55584387/55584500, epost: Oyvind.Drivenes@mbi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.