Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Bakterielle pore-proteiner

   
Cand.scient Pål Puntervoll disputerer 12. juli for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Structural studies on the major outer membrane porin FomA of Fusobacterium nucleatum 

Alle levende celler er omsluttet av en membran som i seg selv ikke er gjennomtrengelig for nærings- eller avfallsstoffer. Derfor er transportproteiner, som gjør at slike stoffer kan tas opp og skilles ut, helt nødvendige. Mange bakterier er beskyttet av ytterligere en membran  den såkalte ytre membranen. Denne har egenskaper som gjør den svært ugjennomtrengelig, og transportproteinene avgjør dermed hvilke stoffer som slipper inn i bakterien. Det dominerende proteinet i den ytre membranen danner kanaler, slik at små vannløselige stoffer, som for eksempel sukker, slipper fritt gjennom. Slike pore-proteiner, også kalt poriner, er studert i detalj hos flere ulike bakterietyper, og det er blant annet vist at forandringer i disse proteinene kan være en av årsakene til at bakterier utvikler antibiotikaresistens.

Avhandlingen tar for seg FomA som er hovedproteinet i den ytre membranen hos bakterien Fusobacterium nucleatum. Denne bakterien finnes i munnhulen hos mennesker, og kan føre til tannkjøttbetennelse og infeksjoner i andre deler av kroppen. FomA proteinet er tidligere vist å danne kanaler i den ytre membranen, på en tilsvarende måte som pore-proteinene hos andre bakterier. I avhandlingen har Puntervoll vist at selv om FomA proteinet ser ut til å ha en viss strukturell likhet med de andre pore-proteinene, er det viktige forskjeller som forhåpentligvis vil kunne gi en økt kunnskap om hvordan slike pore-proteiner er bygget opp og virker.

Personalia:
Pål Puntervoll er født i 1969 og er oppvokst på Kvernaland på Jæren. Han tok cand.scient eksamen ved Universitetet i Bergen i 1996, var stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt fra 1997-1999, og er i dag forsker ved Molekylærbiologisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.07.2001, kl. 10.15, Stort Auditorium (rom 2144), Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen

Kontaktpersoner:
Pål Puntervoll, tlf. 5558 4441 (a), E-post: pal.puntervoll@mbi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.