Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Tannregulering - behov og resultat av behandling

   
Cand.odont. Kari Birkeland disputerer 13. desember 2002 for dr.odont.-graden med avhandlingen

"Orthodontic need and concern, treatment decision and assessment of treatment outcome".

Avhandlingen tar opp en rekke problemstillinger for å analysere psykososiale aspekter i forbindelse med malokklusjoner (bitt- og tannstillingsfeil) og kjeveortopedisk behandling (tannregulering).

I tre artikler beskrives funn fra en langtidsundersøkelse av en gruppe skolebarn i Bergen undersøkt ved 11 og 15 års alder. Barnas og foreldrenes holdninger til avvik i tannstillingen ble sammenlignet med normative kjeveortopediske behov. Det ble undersøkt subjektive og objektive forhold som kan influere på avgjørelsen om behandling/ikke behandling.

Funnene indikerer at kjeveortopedens rådgiving spiller en viktig rolle i beslutningsprosessen. En annen viktig faktor var foreldrenes interesse og motivasjon. Det ble funnet en markant forbedring i bittforhold og estetikk hos barn behandlet med fast apparatur ("streng") sammenlignet med avtagbar apparatur ("plate"). Halvparten av pasientene syntes at behandlingen hadde bidratt til økt selvtillit. Ubehandlede pasienter viste en svak forverring av bitt og tannstillingsforhold i oppfølgingsperioden, uten at det resulterte i at de ble mer misfornøyde med tannstillingen.

To artikler beskriver kort- og langsiktige resultater av kjeveortopedisk behandling utført i spesialistutdanningsklinikken ved Universitetet i Bergen i perioden 1976-1988. Behandlingsresultatene er målt ved hjelp av en indeks (PAR index), og indikerer god behandlingsstandard i følge aksepterte internasjonale kriterier. Forandringer i bittet i oppfølgingsperioden indikerte noe tilbakefall hos ca 20% av pasientene, mens en forbedring ble observert hos 4%. Forandringene var lite forutsigbare. Det ble funnet klare sammenhenger mellom pasientenes oppfatning av hva som var et godt resultat og den profesjonelle vurdering av behandlingsresultatene.

Personalia:
Kari Birkeland (f. Solheim 1953) er oppvokst i Solheimsdalen, Førde kommune, og ble cand.odont ved Universitetet i Bergen (UiB) i 1977. Allmenntannlege i offentlig tannhelsetjeneste i Bergen til 1990, spesialistutdanning i kjeveortopedi ved UiB 1988-1990, godkjent spesialist i kjeveortopedi 1995. Hun har hatt 4-årig doktorgradsstipend fra UiB. Instruktørtannlege i kjeveortopedi og deltid i privatpraksis i kjeveortopedi i perioden 1990 - 1999. Fra 1999 har hun arbeidet ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo; og deltid i kjeveortopedisk privatpraksis fra 2002.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.12.2002, kl. 11:00, Auditorium I, Det odontologiske fakultet, Årstadveien 17, Bergen

Kontaktpersoner:
Kari Birkeland, telefon 22 85 22 48 , epost: karbirke@odont.uio.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det odontologiske fakultetsbibliotek.