Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Multikomponent analyse av dynamiske kjemiske prosesser

Sivilingeniør Bjørn-Vidar Grande disputerer 24. mai 2002 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Multicomponent Analysis of Dynamic Chemical Processes "

Avhandlingen tar utgangspunkt i de store datamengdene som genereres i mange moderne kjemiske analyseinstrumenter. I hovedsak er arbeidet begrenset til data fra kromatografiske instrumenter med spektroskopiske detektorer, f.eks. GC-MS og HPLC-DAD, og data fra spektrosopiske instrumenter som FT-IR (infrarød) og NIR (nær-infrarød). De to sistnevnte benyttes blant annet for prosessovervåkning og kvalitetskontroll i kjemisk prosessindustri.

Utvikling av disse instrumentene har muliggjort analyse av komplekse prøver med svært mange kjemiske forbindelser, uten å nødvendigvis måtte gjøre en omfattende prøvebearbeiding. Imidlertid trengs ofte avansert behandling av dataene for å få nytte av den potensielle informasjonsmengden. Nye metoder for å trekke ut maksimalt med informasjon fra slike data er presentert.

Arbeidet er gjort innenfor fagfeltet kjemometri hvor Kjemisk Institutt på UiB har en gruppe som har markert seg sterkt også internasjonalt. Kjemometri, også kalt multivariabel analyse, er et fag hvor statistiske og matematiske metoder kombinert med avanserte dataverktøy brukes for å trekke maksimalt med informasjon ut av store datamengder.

Personalia:
Bjørn-Vidar Grande er opprinnelig fra Davik i Nordfjord, og har siden 1995 bodd i Bergen. Han er utdannet som sivilingeniør fra kjemiavdelingen på Norges Tekniske Høyskole (NTH, 1992). I 1996 ble han ansatt som universitets-stipendiat ved Kjemisk Institutt. I perioden 1999-2001 var han tilsatt i Soilcare AS på Mongstad, og han er nå seniorkonsulent i Scandpower Risk Management AS (Nygårdsgaten 114), som er et internasjonalt rådgivningsselskap blant annet for olje og gass industri.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.05.2002, kl. 13:15, Auditorium 4, Realfagbygget, Allégt. 41

Kontaktpersoner:
Bjørn-Vidar Grande, tlf.: 55 30 05 47 (a) , epost: bvg@scandpower.com
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.